Dupa cum bine stim, parintii care se se intorc la serviciu mai devreme vor beneficia de stimulentul de insertie, acea suma pe care statul o acorda pentru stimularea dinamicii campului muncii.
Conform Ordonantei de Urgenta nr. 111/2010, stimulentul de insertie se acorda in cazul persoanelor care "in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, obtin venituri supuse impozitului".
Cuantumul lunar al stimulentului de insertie este de 1 ISR, adica de 500 de lei.
Mai mult, conform OUG nr. 111/2010, de stimulent beneficiaza oricare dintre parintii copilului, parintii adoptivi, persoanele care au copilul in plasament sau in plasament in regim de urgenta si persoanele numite tutore.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Atentie! Salariatii care obtin stimulentul de insertie nu pot fi concediati in aceasta perioada si aceasta prevedere se mentine pentru perioada ce include primele 6 luni dupa revenirea definitiva in unitate.
Atentie: Pana la finalul anului 2012, stimulentul de insertie se acorda doar pentru primele 3 nasteri. Acestea sunt vechile prevederi. Conform noilor reglementari, stimulentul de insertie va putea fi primit pentru fiecare nastere sau adoptie.
Evident, la solicitarea dreptului de stimulent de insertie, plata indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului se suspenda. Stimulentul de insertie nu este impozitat si pentru el nu se platesc contributii sociale obligatorii stabilitate de lege.
Pentru a beneficia de stimulentul de insertie, trebuie sa depunem cerere scrisa impreuna cu copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul de catre persoana care primeste documentele si actele care dovedesc calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/ copiii pentru care solicita stimulentul de insertie.
De asemenea, la copia scrisa se anexeaza si actele doveditoare care atesta indeplinirea perioadelor de concediu pentru cresterea copilului si dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate.
Mai mult, persoanele care doresc sa beneficieze de stimulent de insertie in 2014 trebuie sa faca dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilulu isi orice alte documente necesare pentru dovedirea conditiilor de eligibilitate.