Cadrul legal al gestionarii deseurilor s-a schimbat: responsabilitati crescute privind colectarea, iar AFM obtine atributii de control

legislatie gestionare deseuriagentia fondului de mediuministerul mediuluicolectare deseeuri
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Update: Ordonanta de Urgenta nr.38/2016 si Ordonanta de Urgenta nr. 39/2016 au intrat in vigoare.

Ordonanta de Urgenta nr. 38/2016 modifica Legea nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deşeurilor de ambalaje.  In ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de colectare a deseurilor,  se extinde responsabilitatea operatorilor economici si sunt clarificate conditiile de anulare a licentei de operare.

 Ordonanta  de Urgenta nr. 39/2016 modifica Ordontanta de  Urgenta nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu.  Astfel, AFM dobandeste urmatoarele atributii:

- desfasurarea actiunilor de evidenta a contribuabililor la bugetul Fondului pentru mediu

- colectarea veniturilor pentru bugetul Fondului  pentru mediu

- desfasurarea de inspectii fiscale si controale inopinate la contribuabilii la Fondul pentru mediu

- prevenirea evaziunii fiscale la plata taxelor si contributiilor pentru plata fiscala


Ministrul Mediului, Cristiana Palmer, a anuntat aprobarea a doua ordonante de urgenta care modifica legislatia gestionarii deseurilor, in contextul in care Romania risca penalitati din cauza managementului necorespunzator al deseurilor si nerespectarii targetului stabilit de UE.

Noile modificari legislative privind gestionarea deseurilor afecteaza, practic, orice angajator, in conditiile in care Legea nr. 211/2011 stabileste obligatii legale pentru orice producator sau detinator de deseuri. Nici pana acum aceste obligatii nu erau putine sau mai putin costisitoare. Dar, odata cu aprobarea acestui nou cadru legislativ, operatorii economici vor fi controlati periodic de catre AFM si vor fi obligati sa plateasca o contributie in cazul in care nu ating targetul de reciclare.

Gestionarea deseurilor de ambalaje este domeniul vizat in mod special de catre prima ordonanta de urgenta, care asigura posibilitatea producatorilor de ambalaje de a-si atinge tintele de valorificare si reciclare prin resurse proprii, nu doar prin intermediul organismelor de transfer de responsabilitate.

Concret, daca pana acum, producatorii erau obligati sa colecteze deseurile rezultate doar din brand-urile proprii, in prezent pot recupera orice tip de marca de deseu, singura conditie fiind ca acestea sa corespunda tipurilor de ambalaje proprii.

Va reamintim ca nerespectarea obligatiei de a colecta separat si de a valorifica deseurile se sanctioneaza cu amenda de pana la 40.000 de lei.

Atentie! Organismele de transfer de responsabilitate risca suspendarea autorizatiei de functionare in cazul in care nu isi ating obiectivele de reciclare timp de 2 ani.

De asemenea, in termen de 60 de zile de la aparitia ordonantei, Ministerul Mediului urmeaza sa creeze un cadru legal pentru garantia-returnarea ambalajelor, in vederea reciclarii. Potrivit Ministrului Mediului, producatorii isi vor declara ambalajele reutilizabile, iar comerciantii vor trebui sa primeasca direct de la consumatori ambalajele produselor folosite, pentru a le introduce in circuitul de refolosire si reciclare.

Stiati ca aveti obligatia de a pastra evidenta lunara a deseurilor, chiar daca e pe zero?

Cea de-a doua ordonanta de urgenta modifica si completeaza ordonanta de urgenta nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.
Prin aprobarea acesteia, Administratia Fondului de Mediu dobandeste capacitatea de control.

Concret, AFM va derula activitati de control la operatorii economici care gestioneaza deseuri de echipamente electrice si electronice, inclusiv cele de baterii si acumulatori.

Mai mult decat atat, operatorii economici care nu isi vor indeplini targetul stabilit pentru reciclare, vor trebui sa plateasca o contributie, dupa cum urmeaza:

- 4 lei/kilogram, pentru operatorii economici care colecteaza deseuri de baterii, acumulatori portabili, echipamente electrice si electronice

- 20 le/kilogram, pentru operatorii care colecteaza deseuri din echipamente de iluminat

Numai operatorii economici care isi indeplinesc 100% targetul nu vor avea nimic de platit la Agentia Fondului de Mediu.

In cazul primariilor, ordonanta de urgenta clarifica modul in care se calculeaza contributia de 100 lei/tona pe care acestea o datoreaza in cazul nerealizarii obiectivului de reducere cu 15% a cantitatilor de deseuri municipale.

Ministrul Mediului: "Acest lucru este foarte important pentru ca vrem sa stimulam primariile in principal sa colecteze selectiv si sa stimuleze populatia sa colecteze selectiv la sursa si, din acest motiv, exista aceasta tinta de reducere a cantitatii de deseuri".

Aflati mai multe informatii despre regulile pe care trebuie sa le respectati la gestionarea deseurilor, pentru a nu risca sanctiuni costisitoare>>>

Sursa: agerpres.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legislatie gestionare deseuriagentia fondului de mediuministerul mediuluicolectare deseeuri

Data aparitiei: 30 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cadrul legal al gestionarii deseurilor s-a schimbat: responsabilitati crescute privind colectarea, iar AFM obtine atributii de control Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protectorIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu fisa de post cod COR 721207 - Sudor cu arc electric cu electrod nefuzibil in mediu de gaz protector.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Agent control accesIntrebare: Avem nevoie de fisa de post pt functia de Agent control acces (COR 541402).
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]