Acest site foloseste cookie-uri. Apasati butonul alaturat pentru o navigare cat mai usoara.
Daca folositi acest site, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor.
X Acest site foloseste Cookies.
Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Detalii aici
legislatiamuncii.ro cauta meniu
KIT-ul de documente instant obligatorii din  Legislatia Muncii si Salarizare

 

Munca in Elvetia: ce tipuri de permis de sedere exista si in ce conditii se acorda

permis sedere elvetiarezidenta elvetiatipuri permis sedere
De la data de 1 iunie 2016, cetatenii romani si bulgari beneficiaza de acces liber pe piata muncii din Confederatia Elvetiana.


Astfel, persoanele care cauta un loc de munca in Elvetia pot sa ramana pe teritoriul acesteia timp de 90 de zile, fara un permis de sedere.

Pentru a ramane in Elvetia pe o perioada mai mare de 90 de zile, este necesara solicitarea unui permis de sedere.

Pe teritoriul Elvetiei sunt valabile urmatoarele tipuri de permise:

1. Tipul B (permis de sedere)

Se elibereaza in urmatoarele conditii:

- pe baza unui contract de munca pe durata nelimitata, cu valabilitate de 5 ani

- in baza unui contract de munca cu durata determinata, mai mare de 1 an, cu valabilitate de 5 ani

Procedura completa la angajare
Procedura completa la angajare

Vezi detalii aici

Ghid Complet pentru Departamentul HR
Ghid Complet pentru Departamentul HR

Vezi detalii aici

Bune practici in HR
Bune practici in HR

Vezi detalii aici




- pentru o durata de studiu sau pregatire profesionala cu durata mai mare de 1 an. In acest caz, are valabilitatea de 1 an si se reinnoieste anual, pana la incheierea studiilor.

Permisul de sedere de tip B poate fi prelungit cu inca 5 ani daca persoana in cauza detine in continuare un contract de munca pe perioada nedeterminata, sau daca incheie un nou contract de munca pe durata mai mare de 1 ani.

2. Tipul L (permis de scurta sedere)

Se elibereaza in urmatoarele cazuri:

- in baza unui contract de munca pe durata determinata, de pana la 1 an. Este valabil pe o durata egala cu durata contractului de munca.

- pentru o durata de studiu sau de pregatire profesionala de pana la 1 an, valabil pe o durata egala cu durata studiului.

- pentru persoanele care isi cauta un loc de munca in Elvetia. Se elibereaza pe o durata de 6 luni, nu confera drept de munca si se poate prelungi o singura data.

Atunci cand permisul de tip L expira, se poate obtine un permis de sedere pe durata de 6 luni, in vederea cautarii unui alt loc de munca.

Atunci cand persoana in cauza obtine un contract de munca pe durata nedeterminata, poate trece la permisul de tip B.

3. Tip G (permis pentru activitati transfrontaliere)

Se elibereaza numai in cazul lucratorilor transfrontalieri si are valabilitate de pana la 1 an.

4. Tip C (rezidenta)

Redizenta permanenta in Elvetia se elibereaza in urmatoarele cazuri:

- in urma sederii pe teritoriul elvetian de cel putin 10 ani, dintre care 5 ani neintrerupt, cu permis de sedere

- in urma sederii neintrerupe de cel putin 5 ani, cu permis de tip B, daca exista "motive importante sau dovezi temeinice de integrare si buna cunoastere a unei limbi oficiale".

Persoanele care detin un permis de sedere au dreptul sa isi aduca si familia daca detin o locuinta adecvata si daca pot sustine financiar membrii respectivi.

In cazul studentilor, sunt considerati membri ai familiei doar sotul/sotia si copiii cu varsta de pana in 21 de ani, aflati in intretinere.

In cazul persoanelor cu permis de munca, sunt considerati membri ai familiei si parintii sau socrii aflati in intretinere.

Membrii familiei beneficiaza de permis de sedere cu aceeasi durata ca titularul dreptului si au, la randul lor, dreptul de a munci in Elvetia, chiar daca sunt sau nu cetateni UE.

Sursa: Ambasada Romaniei in Confederatia Elvetiana
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 13 Iunie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Munca in Elvetia: ce tipuri de permis de sedere exista si in ce conditii se acorda Nota: 4.8 din 5 - 5 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Pensie Pentru Limita De Varsta RespinsaIntrebare: am depus la IPJ BRASOV dosarul de pensionare pentru limita de varsta ,respectiv 22 de ani si 5 luni din care se scad 10 luni cursuri si scoli si 3 ani si 3 luni lucrati in grupa I la Colorom Codlea , pentru care nu am adeverinta dar grupa este inscrisa corect in carnetul de munca . Pentru a indeplini conditiile aveam nevoie sa imi fie luata in considerare si grupaI de la Colorom . dar am fost anuntat de la casa sectoriala de pensii ca imi resping dosarul daca nu aduc adeverinta Adeverinta nu pot
 

Raspuns: Se poate retrage cererea de pensionare printr-o cerere in acest sens, dar nu va avantajeaza atata ti... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Noutatile anului 2017 in REVISAL”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.

 

REVISAL-ul a fost modificat (din nou) in 2017

 
Descarca GRATUIT raportul special
Noutatile anului 2017 in REVISAL
 
Toate schimbarile aparute in REVISAL
sunt explicate detaliat in raportul
 
"Noutatile anului 2017 in REVISAL"

 

 

 

 

 
 
 



 
REVISAL-ul a fost modificat in 2017!
Atentie la toate noutatile aduse de modificarea legii! Este obligatoriu sa respectati noua lege in 2017.

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutatile anului 2017 in REVISAL"

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii