Legea nr. 7/2023 - Noi drepturi pentru persoanele cu dizabilitati. In ce conditii vor primi bani de chirie?

legea nr.7/2023beneficii persoane cu dizabilitatibeneficiu de tranzitie
Legea nr. 7/2023 - Noi drepturi pentru persoanele cu dizabilitati. In ce conditii vor primi bani de chirie?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru persoanele care se confrunta cu dizabilitati, avand in vedere ca legea nr. 7 din 4 ianuarie 2023 privind sustinerea procesului de dezinstitutionalizare a persoanelor adulte cu dizabilitati si aplicarea unor masuri de accelerare a acestuia si de prevenire a institutionalizarii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a intrat in vigoare.
 
Vorbim despre mai multe drepturi de care vor beneficia astfel de persoane,  inclusiv beneficiul pentru locuire, care va fi, in esenta, un ajutor pentru plata chiriei. Conform legii, reprezinta "suma de bani acordata de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile sub forma de indemnizatie lunara persoanei adulte incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, in baza evaluarii nevoilor individuale de viata in comunitate, in vederea administrarii unei locuinte de catre aceasta; include plata chiriei pentru locuintele inchiriate din mediul privat sau din fondul de locuinte sociale, plata asigurarii impotriva dezastrelor naturale, a serviciilor de utilitati publice si a reparatiilor curente;"
 
De asemenea, persoanele cu dizabilitati vor primi tichete care sa le permite recuperarea, in sensul in care au nevoie: "in vederea asigurarii asistentei de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap au dreptul, anual, la tichete de valoare pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie, in functie de diagnosticul principal si de fiecare dizabilitate, dupa cum urmeaza:
 
a) 12 tichete pentru persoanele cu handicap grav;
b) 6 tichete pentru persoanele cu handicap accentuat.
 
(2) Modelul si contravaloarea tichetelor prevazute la alin. (1) se stabilesc prin hotarare a Guvernului si se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, prin casa de asigurari de sanatate la care este inscris asiguratul sau din fonduri externe nerambursabile.
 
(3) Contravaloarea tichetelor prevazute la alin. (1) se actualizeaza anual, prin hotarare a Guvernului.
 
(4) Tichetele prevazute la alin. (1) se acorda la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a programului individual de reabilitare si integrare sociala a persoanei adulte cu handicap, conform metodologiei de emitere, acordare, utilizare si decontare a tichetelor, aprobata prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului muncii si solidaritatii sociale."
 
Conform noii legi, va exista si "beneficiul de tranzitie - suma de bani acordata ori de cate ori situatia o impune, de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, persoanei adulte cu dizabilitati, pentru prevenirea institutionalizarii acesteia sau pentru pregatirea transferului dintr-un centru rezidential in comunitate, in baza evaluarii nevoilor individuale de viata in comunitate ale acesteia; acopera costuri de reparatii, lucrari de adaptare a locuintei, achizitie a consumabilelor de uz casnic, mutare a bunurilor personale, transport, contractare de servicii necesare, de tip: igienizare, instalare de utilitati, plata serviciilor sociale de care beneficiaza in comunitate si alte cheltuieli necesare traiului independent sau in situatii de urgenta/criza;"
 
Va informam ca si conditiile de eligibilitate ale beneficiarilor trebuie aprobate si stabilite de autoritati, in termen de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii 7/2023, adica pana in iulie 2023.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea nr.7/2023beneficii persoane cu dizabilitatibeneficiu de tranzitie

Data aparitiei: 16 Ianuarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Legea nr. 7/2023 - Noi drepturi pentru persoanele cu dizabilitati. In ce conditii vor primi bani de chirie? Nota: 3.75 din 5 - 14 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]