Legea nr. 7/2023 - Noi drepturi pentru persoanele cu dizabilitati. In ce conditii vor primi bani de chirie?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
16 Ianuarie 2023
16 Ianuarie 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
legea nr.7/2023beneficii persoane cu dizabilitatibeneficiu de tranzitie
Legea nr. 7/2023 - Noi drepturi pentru persoanele cu dizabilitati. In ce conditii vor primi bani de chirie?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vesti bune pentru persoanele care se confrunta cu dizabilitati, avand in vedere ca legea nr. 7 din 4 ianuarie 2023 privind sustinerea procesului de dezinstitutionalizare a persoanelor adulte cu dizabilitati si aplicarea unor masuri de accelerare a acestuia si de prevenire a institutionalizarii, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a intrat in vigoare.
 
Vorbim despre mai multe drepturi de care vor beneficia astfel de persoane,  inclusiv beneficiul pentru locuire, care va fi, in esenta, un ajutor pentru plata chiriei. Conform legii, reprezinta "suma de bani acordata de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile sub forma de indemnizatie lunara persoanei adulte incadrate in grad de handicap grav, accentuat sau mediu, in baza evaluarii nevoilor individuale de viata in comunitate, in vederea administrarii unei locuinte de catre aceasta; include plata chiriei pentru locuintele inchiriate din mediul privat sau din fondul de locuinte sociale, plata asigurarii impotriva dezastrelor naturale, a serviciilor de utilitati publice si a reparatiilor curente;"
 
De asemenea, persoanele cu dizabilitati vor primi tichete care sa le permite recuperarea, in sensul in care au nevoie: "in vederea asigurarii asistentei de recuperare/reabilitare, persoanele cu handicap au dreptul, anual, la tichete de valoare pentru terapia bazata pe recuperare medicala sau kinetoterapie, in functie de diagnosticul principal si de fiecare dizabilitate, dupa cum urmeaza:
 
a) 12 tichete pentru persoanele cu handicap grav;
b) 6 tichete pentru persoanele cu handicap accentuat.
 
(2) Modelul si contravaloarea tichetelor prevazute la alin. (1) se stabilesc prin hotarare a Guvernului si se suporta din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, prin casa de asigurari de sanatate la care este inscris asiguratul sau din fonduri externe nerambursabile.
 
(3) Contravaloarea tichetelor prevazute la alin. (1) se actualizeaza anual, prin hotarare a Guvernului.
 
(4) Tichetele prevazute la alin. (1) se acorda la recomandarea medicului de familie ori a medicului specialist, pe baza planului de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap, respectiv a programului individual de reabilitare si integrare sociala a persoanei adulte cu handicap, conform metodologiei de emitere, acordare, utilizare si decontare a tichetelor, aprobata prin ordin comun al ministrului sanatatii si al ministrului muncii si solidaritatii sociale."
 
Conform noii legi, va exista si "beneficiul de tranzitie - suma de bani acordata ori de cate ori situatia o impune, de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, persoanei adulte cu dizabilitati, pentru prevenirea institutionalizarii acesteia sau pentru pregatirea transferului dintr-un centru rezidential in comunitate, in baza evaluarii nevoilor individuale de viata in comunitate ale acesteia; acopera costuri de reparatii, lucrari de adaptare a locuintei, achizitie a consumabilelor de uz casnic, mutare a bunurilor personale, transport, contractare de servicii necesare, de tip: igienizare, instalare de utilitati, plata serviciilor sociale de care beneficiaza in comunitate si alte cheltuieli necesare traiului independent sau in situatii de urgenta/criza;"
 
Va informam ca si conditiile de eligibilitate ale beneficiarilor trebuie aprobate si stabilite de autoritati, in termen de 180 de zile de la data intrarii in vigoare a Legii 7/2023, adica pana in iulie 2023.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]