Gestionarea angajatilor care au fost bolnavi de COVID si care revin la locul de munca

simptome covidangajati covid locul de muncaefecte covid sanatate
Gestionarea angajatilor care au fost bolnavi de COVID si care revin la locul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Organizatia Mondiala  a Sanatatii a informat cu privire la cele mai frecvente simptome ale COVID-19 ca fiind febra, oboseala si tusea uscata, amintind totodata ca unele persoane se infecteaza, dar nu manifesta niciun simptom si nu se simt rau. 
 
Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se insanatosesc dupa aceasta boala fara a avea nevoie de tratament special. O proportie mica din persoanele care se imbolnavesc de COVID-19 dezvolta simptome grave si dificultati de respiratie. Persoanele in varsta si cele cu probleme medicale preexistente, cum ar fi tensiune arteriala mare, probleme cardiace sau diabet, sunt mai predispuse sa manifeste o forma grava a bolii, informeaza OshWiki.eu
 
“Este posibil ca persoanele care fac o forma grava a bolii sa necesite o atentie deosebita chiar si dupa ce au fost declarate apte pentru munca. Exista unele indicii care arata ca pacientii cu coronavirus pot sa sufere de capacitate pulmonara redusa in urma imbolnavirii, de aceea poate fi necesar ca lucratorii aflati in aceasta situatie sa necesite o adaptare a activitatii profesionale si timp liber pentru a urma fizioterapie. Lucratorii care au avut nevoie de terapie intensiva (TI) se pot confrunta cu provocari specifice”, arata aceeasi sursa. 
 
De asemenea, potrivit OshWiki.eu, medicul lucratorului si serviciul de medicina muncii, daca este disponibil, ar trebui sa ofere recomandari privind modul si momentul reintoarcerii la munca:
 
  • Slabiciune musculara. Cu cat o persoana a stat mai mult la TI, cu atat aceasta problema este mai grava. Capacitatea musculara redusa se manifesta si prin tulburari respiratorii, de exemplu. Un alt fenomen obisnuit, insa mai rar intalnit, este si sindromul post-terapie intensiva (SPTI). Acesta se manifesta la aproximativ 30-50 % dintre persoanele internate la TI si este comparabil cu o tulburare de stres posttraumatic.
     
  • Probleme de memorie si de concentrare. Aceste tulburari se manifesta adesea abia dupa un timp. Dupa ce o persoana isi reia activitatea, ele nu sunt intotdeauna recunoscute. Simptomele vizibile la locul de munca sunt problemele de memorie si de concentrare, dificultatile in efectuarea sarcinilor la un nivel satisfacator si capacitatea deficitara de solutionare a problemelor. Prin urmare, este important sa fiti in alerta daca stiti ca cineva a fost internat la TI. O buna indrumare este foarte importanta, deoarece unii lucratori pot intampina dificultati in revenirea la nivelul anterior de performanta.
     
  • Perioada indelungata necesare pentru reluarea activitatilor profesionale. Datele arata ca un sfert pana la o treime dintre cei care sunt internati la TI pot dezvolta probleme, indiferent de varsta. Aproximativ jumatate din pacienti au nevoie de un an pentru a-si relua activitatea si este posibil ca pana la o treime sa nu revina niciodata la lucru.
     
Astfel, considera sursa amintita, medicii de medicina muncii si serviciile de sanatate sunt cele mai in masura sa ofere recomandari privind modul in care pot fi ingrijiti lucratorii care au fost bolnavi si privind necesitatile de adaptare a activitatii lor. “Daca nu sunteti in legatura cu un serviciu de medicina a muncii, este important sa abordati aceste aspecte cu grija si sa respectati intimitatea si confidentialitatea lucratorilor”, arata aceeasi sursa
 
Totodata, luati in calcul riscul ca lucratorii care au suferit de COVID-19 sa fie stigmatizati si discriminati.
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
simptome covidangajati covid locul de muncaefecte covid sanatate

Data aparitiei: 31 Martie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Gestionarea angajatilor care au fost bolnavi de COVID si care revin la locul de munca Nota: 3.2 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]