Gestionarea angajatilor care au fost bolnavi de COVID si care revin la locul de munca

Ioana Pavel
Ioana Pavel
31 Martie 2021
31 Martie 2021
Ioana Pavel
Ioana Pavel
simptome covidangajati covid locul de muncaefecte covid sanatate
Gestionarea angajatilor care au fost bolnavi de COVID si care revin la locul de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Organizatia Mondiala  a Sanatatii a informat cu privire la cele mai frecvente simptome ale COVID-19 ca fiind febra, oboseala si tusea uscata, amintind totodata ca unele persoane se infecteaza, dar nu manifesta niciun simptom si nu se simt rau. 
 
Majoritatea oamenilor (aproximativ 80 %) se insanatosesc dupa aceasta boala fara a avea nevoie de tratament special. O proportie mica din persoanele care se imbolnavesc de COVID-19 dezvolta simptome grave si dificultati de respiratie. Persoanele in varsta si cele cu probleme medicale preexistente, cum ar fi tensiune arteriala mare, probleme cardiace sau diabet, sunt mai predispuse sa manifeste o forma grava a bolii, informeaza OshWiki.eu
 
“Este posibil ca persoanele care fac o forma grava a bolii sa necesite o atentie deosebita chiar si dupa ce au fost declarate apte pentru munca. Exista unele indicii care arata ca pacientii cu coronavirus pot sa sufere de capacitate pulmonara redusa in urma imbolnavirii, de aceea poate fi necesar ca lucratorii aflati in aceasta situatie sa necesite o adaptare a activitatii profesionale si timp liber pentru a urma fizioterapie. Lucratorii care au avut nevoie de terapie intensiva (TI) se pot confrunta cu provocari specifice”, arata aceeasi sursa. 
 
De asemenea, potrivit OshWiki.eu, medicul lucratorului si serviciul de medicina muncii, daca este disponibil, ar trebui sa ofere recomandari privind modul si momentul reintoarcerii la munca:
 
  • Slabiciune musculara. Cu cat o persoana a stat mai mult la TI, cu atat aceasta problema este mai grava. Capacitatea musculara redusa se manifesta si prin tulburari respiratorii, de exemplu. Un alt fenomen obisnuit, insa mai rar intalnit, este si sindromul post-terapie intensiva (SPTI). Acesta se manifesta la aproximativ 30-50 % dintre persoanele internate la TI si este comparabil cu o tulburare de stres posttraumatic.
     
  • Probleme de memorie si de concentrare. Aceste tulburari se manifesta adesea abia dupa un timp. Dupa ce o persoana isi reia activitatea, ele nu sunt intotdeauna recunoscute. Simptomele vizibile la locul de munca sunt problemele de memorie si de concentrare, dificultatile in efectuarea sarcinilor la un nivel satisfacator si capacitatea deficitara de solutionare a problemelor. Prin urmare, este important sa fiti in alerta daca stiti ca cineva a fost internat la TI. O buna indrumare este foarte importanta, deoarece unii lucratori pot intampina dificultati in revenirea la nivelul anterior de performanta.
     
  • Perioada indelungata necesare pentru reluarea activitatilor profesionale. Datele arata ca un sfert pana la o treime dintre cei care sunt internati la TI pot dezvolta probleme, indiferent de varsta. Aproximativ jumatate din pacienti au nevoie de un an pentru a-si relua activitatea si este posibil ca pana la o treime sa nu revina niciodata la lucru.
     
Astfel, considera sursa amintita, medicii de medicina muncii si serviciile de sanatate sunt cele mai in masura sa ofere recomandari privind modul in care pot fi ingrijiti lucratorii care au fost bolnavi si privind necesitatile de adaptare a activitatii lor. “Daca nu sunteti in legatura cu un serviciu de medicina a muncii, este important sa abordati aceste aspecte cu grija si sa respectati intimitatea si confidentialitatea lucratorilor”, arata aceeasi sursa
 
Totodata, luati in calcul riscul ca lucratorii care au suferit de COVID-19 sa fie stigmatizati si discriminati.
 
 
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]