Agentia Nationala de Administrare Fiscala a anuntat ca a dezvoltat impreuna cu Ministerul Finantelor Publice noi facilitati ale serviciului Spatiul Privat Virtual prin care se acorda titularului contului SPV posibilitatea de a plati, in numele oricarei alte persoane fizice, impozite sau contributii evidentiate in Declaratia unica.
Astfel, in noul meniu disponibil in serviciul SPV, pentru accesarea acestei facilitati, se selecteaza optiunea Plata obligatii fiscale PF si apoi In numele altei persoane, se opteaza pentru plata obligatiilor fiscale declarate prin declaratia unica (impozit pe venit, contributii de asigurari sociale de sanatate/ contributii de asigurari sociale). Apoi se completeaza codul numeric personal/ numarul de identificare fiscala al persoanei pentru care se face plata, precum si suma care se doreste a fi achitata, dupa care plata poate fi efectuata.
Aceasta facilitate este disponibila numai in serviciul SPV, momentan nefiind posibila o astfel de plata prin intermediul site-ului ghiseul.ro.
Conform comunicatului oficial ANAF, prin contul SPV, contribuabilii persoane fizice pot genera doua noi rapoarte: istoric declaratii care cuprinde declaratiile depuse de persoana fizica in forma electronica (pana acum era disponibil acest istoric doar pentru persoane juridice) si C168 = Duplicat Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune.
Retineti ca interconectarea dintre serviciul SPV si ghiseul.ro a fost implementata in luna iunie a.c., contribuabilii persoane fizice avand posibilitatea de a achita direct cu cardul bancar, in nume propriu, peste 30 impozite si contributii, prevazute in anexa O.M.F.P. 1376/2016.
Cele mai frecvente plati au vizat impozitul pe venit, contributii, accize colectate si plata unor penalitati.
ANAF ofera si o lista a creantelor fiscale care pot fi platite prin SPV de catre persoanele fizice la 21 august 2020 din care mentionam: penalitati de nedeclarare; impozit pe veniturile din activitati independente; impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor; impozit pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor; impozit pe veniturile din investitii sub forma de dividende din strainatate; impozit pe veniturile din investitii sub forma de dobanzi din strainatate.
Spatiul Privat Virtual (SPV) este un serviciu destinat atat persoanelor fizice, cat si persoanelor juridice sau entitatilor fara personalitate juridica. SPV permite obtinerea informatiilor privind situatia fiscala, depunerea electronica a declaratiilor fiscale, plata obligatiilor fiscale pentru persoanele fizice, primirea electronica a documentelor si a actelor administrativ fiscale.
Documentele comunicate prin Spatiul Privat Virtual au aceeasi putere juridica, asemenea celor comunicate prin posta sau la ghiseu.
Accesarea serviciului "Spatiul privat virtual" se realizeaza din pagina principala a site-ului ANAF www.anaf.ro, sectiunea Servicii Online - Serviciul inregistrare/inrolare persoane fizice si juridice Spatiul Privat Virtual.
In perioada urmatoare, MFP si ANAF au in vedere implementarea platii prin SPV si interconectarea cu ghiseul.ro, a unor categorii de obligatii fiscale pentru persoanele juridice.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<