Programul IMM Invest ar fi trebuit sa ofere credite garantate catorva zeci de mii de firme mici si mijlocii care au aplicat la acest program inca de la start. Cu toate acestea, foarte putine firme au primit aprobare, iar programul va suferi deja modificari pentru a remedia aceasta problema.
In concret, firmele s-au confruntat cu o rata de respingere foarte mare din partea bancilor, lipsa transparentei privind criteriile de evaluare a dosarelor, dar si comunicarea deficitara a autoritatilor cu privire la aspectele care tin de program sunt printre principalele probleme din spatele programului IMM Invest, transmite Mediafax. IMM Invest ofera posibilitatea antreprenorilor din companiile mici si mijlocii sa obtina credite de la banci cu garantii de pana la 90% oferite de stat.
De asemenea, pana la acest moment, circa 59.000 de IMM-uri au aplicat pentru un credit garantat de stat prin programul IMM Invest, iar mai mult de 450 de credite au fost deja aprobate, potrivit datelor FNGCIMM (Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri), institutia care gestioneaza programul, arata aceeasi sursa.
”Una dintre problemele din cadrul acestui program este reprezentata de faptul ca aplicantii nu primesc justificare de la banci daca le este refuzata creditarea. Bancile nu si-au facut publice conditiile de analiza, nu se stie in functie de ce criterii acorda sau refuza creditarea prin IMM Invest. Fiecare banca din program are propriile reguli de evaluare a dosarelor si acestea nu sunt publice”, a explicat consultantul fiscal Valentina Saygo pentru Mediafax.
Mai mult, aceeasi sursa atrage atentia ca exista sincope in comunicarea dintre autoritati, banci si beneficiar, dincolo de lipsa unor explicatii suficient de clare.
”Exista discutii legate de acordarea unor garantii suplimentare. Sunt diverse forme de garantii cerute de banci pe langa cea de 80% (la firme mijlocii) sau de 90% (la firme mici si micro) garantata de stat. Pentru ca banca sa iti acorde creditul, trebuie sa acoperi cu garantii in valoare de 100% valoarea creditului, uneori procentul ajunge la 110 - 120 - 130%. Daca esti intr-o zona de risc ridicata, garantia trebuie sa acopere si pana la 150%. Afacerile din HoReCa, saloanele de infrumusetare sau magazinele din mall-uri sunt printre business-urile care primesc un grad de risc ridicat”, a precizat, citata de Mediafax, Valentina Saygo.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Posibilitate continuare activitate. Pensie limita de varstaIntrebare: Avem un angajat (nascut la data de 09.08.1962.), pentru care am primit de la Casa Teritoriala de Pensii o informare legata de decizia de admitere privind acordarea pensiei pentru limita de varsta, data emiterii deciziei de pensionare fiind 10.01.2025. Angajatul doreste sa lucreze in continuare. Intrebarea noastra este suntem obligati sa desfacem CIM? Daca da, cu ce data? Dupa desfacerea CIM putem sa reangajam fara ca dl. in cauza sa nu piarda pensia? Am avea nevoie urgent de un raspuns!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
CIM cu clauza de telemunca. Act aditional de modificare telemunca hibridIntrebare: Avem situatia urmatoare: - cim actual cu clauza de telemunca - Recent ni s-a impus lucrul de la birou 3 zile pe saptamana (conditiile impuse: WFO minim 3 zile/saptamana, Luni este munca de la birou, Fara zile consecutive de lucru de acasa) Care este cel mai corect mod de a implementa in contractul de munca acest nou regim hibrid? este obligatoriu sa facem act aditional sau este suficienta o decizie interna? Care este cea mai corecta formulare pentru noua clauza de regim hibrid in CIM?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<