Reglementarile UE impun o noua serie de prevederi pentru emiterea actelor de identitate electronice. Astfel, termenul-limita pentru emiterea cartilor de identitate electronice este inclus in Regulamentul (UE) 2019/1157 si este 2 august 2021, data de la care se pot emite acte de identitate pentru persoanele care au implinit varsta de 12 ani.
Proiectul de act normativ este strict necesar intrucat va reprezenta baza legala pentru demararea procedurilor privind dezvoltarea SNIEP, inlocuirea completa a infrastructurii existente si adaptarea la necesitatile presupuse de emiterea unui nou format de document de identitate in contextul in care dezvoltarea infrastructurii tehnice si adaptarea aplicatiei, necesita, doar sub aspectul procedurilor de achizitie publica si al implementarii, un interval de timp de 18 luni.
In situatia in care Regulamentul (UE) 2019/1157 stabileste ca limita de emitere a cartilor de identitate electronice data de 2 august 2021, este imperios ca procedurile de achizitie publica sa fie initiate cel mai tarziu in cursul lunii februarie 2020 pentru a asigura respectarea obligatiilor Romaniei, in calitate de stat membru al Uniunii Europene, de asigurare a cadrului necesar aplicarii directe a dispozitiilor Regulamentului de referinta, se arata in Nota de fundamentare a proiectului.
Conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 97/2005, in prezent se pot elibera acte de identitate cetatenilor romani incepand cu varsta de 14 ani.
Conform proiectului, cetatenilor romani li se vor elibera acte de identitate:
a) incepand cu varsta de 14 ani, pana la data asigurarii infrastructurii tehnice necesare eliberarii cartii electronice de identitate;
b) incepand cu varsta de 12 ani, de la data asigurarii infrastructurii tehnice necesare eliberarii cartii electronice de identitate.
De asemenea, se arata in noile propuneri, optional, se poate elibera carte electronica de identitate inainte de implinirea varstei de 12 ani, la solicitarea unuia dintre parinti, a reprezentatului legal, a persoanei desemnate din cadrul serviciului social public sau al unui organism privat acreditat, destinat protectiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de parinti, unde se afla minorul, sau a persoanei careia i-a fost dat in plasament copilul."
Cartea electronica de identitate, precum si cartile de identitate emise pana la data de 01 august 2021, aflate in termen de valabilitate, constituie document de calatorie in statele membre ale Uniunii Europene.
Cartea electronica de identitate permite titularului autentificarea in sisteme informatice ale Ministerului Afacerilor Interne si in sisteme informatice ale altor institutii publice sau private, precum si utilizarea semnaturii electronice, in conditiile legii.
In cazul minorului caruia nu i s-a eliberat primul act de identitate, dovada identitatii se face cu certificatul de nastere. Dovada cetateniei acestuia se face cu certificatul de nastere insotit de actul de identitate sau pasaportul unuia dintre parinti, se arata in proiect.
De asemenea, propunerile din noul proiect de OG mentioneaza:
"(2) Cartea de identitate simpla si cartea electronica de identitate se elibereaza:
a) cu valabilitate de 6 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani;
b) cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani;
c) cu valabilitate nelimitata, dupa implinirea varstei de 70 de ani.
(3) De la data asigurarii infrastructurii tehnice necesare eliberarii cartii electronice de identitate, cetatenii romani pot opta pentru eliberarea:
a) unei carti electronice de identitate;
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Suspendare unilaterala a unor clauze din CCMIntrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Angajare cetatean strain din Sri Lanka. Documente calificareIntrebare: Revin asupra spetei prezentate mai sus deoarece acum am realizat ca de fapt nu ni s-a pus la dispozitie diploma de calificare pt unul dintre cetatenii din Sri Lanka, respectiv pt electrician. Am primit avizul de munca pe care sunt specificate urmatoarele: pentru obtinerea vizei de lunga sedere / permisului de sedere in scop de munca in calitate de lucrator permanent, cod cor 311306 Tehnician energetician / electrician. In aceasta situatie, avand avizul de munca eliberat de IGI pe care este...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<