Eficientizarea sistemului de management al deseurilor reciclabile. Ce trebuie sa stie producatorii de deseuri

Mara Dobrin
Mara Dobrin
06 Noiembrie 2017
06 Noiembrie 2017
Mara Dobrin
Mara Dobrin
deseuri reciclabile 2017management deseuri 2017legea deseurilorlegea 211/2011
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru ca Romania nu a ajuns inca la gradul de colectare promis Uniunii Europene, de 25% pana in anul 2007, fiind la abia 6% grad de colectare, producatorii de deseuri risca amenzi mari, care pot atinge 40.000 lei.

Viceprim-ministrul Gratiela Gavrilescu, ministru al Mediului, si viceprim-ministrul Marcel Ciolacu au avut recent o consultare, la Palatul Victoria, cu reprezentantii mai multor producatori si importatori de ambalaje si produse ambalate, pe tema solutiilor de implementare a unui sistem functional si eficient de management al deseurilor reciclabile. La intalnire a participat si Sirma Caraman, secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

In urma intalnirii, s-a convenit ca reprezentantii operatorilor din sectorul productiei si reciclarii de ambalaje sa transmita ministerelor de resort propunerile lor cu privire la imbunatatirea cadrului legislativ aferent domeniilor lor de activitate, acestea urmand sa fie analizate si inglobate in propunerile de initiative legislative aflate in pregatire la nivel de ministere.

Ministrul Gratiela Gavrilescu a vorbit despre importanta trecerii Romaniei de la o economie liniara la o economie circulara, cu un sistem bine pus la punct, care sa incurajeze colectarea selectiva direct la sursa si cresterea gradului de colectare si reciclare a deseurilor.

”Un prim pas in acest sens este Planul National de Gestionare a Deseurilor, pe care urmeaza sa-l aprobam in perioada urmatoare. Vrem ca acest plan national sa fie unul realist, care sa tina cont de toate problemele si eventualele blocaje semnalate in teritoriu. Ca stat membru al Uniunii Europene, este important sa tindem catre deseuri zero la groapa de gunoi”, a declarat ministrul Gratiela Gavrilescu.

Vicepremierul Marcel Ciolacu a dat asigurari, la randul sau, de intreaga deschidere a Guvernului pentru consultari cu operatorii si cu autoritatile cu atributii de pe intregul circuit al deseurilor, astfel incat fiecare sa stie exact ce are de facut si sa fie eliminate eventualele blocaje.

In cursul discutiei de la Palatul Victoria, reprezentantii Guvernului si cei ai producatorilor si importatorilor de ambalaje si produse ambalate au discutat despre infiintarea unui radar al deseurilor, imbunatatirea cadrului de reglementare in domeniu, cu accent pe sistemul de autorizare si verificare a activitatilor de colectare si reciclare. S-a discutat, de asemenea, despre necesitatea informarii celor care genereaza deseuri, inclusiv cetatenii, pentru a incuraja colectarea selectiva direct de la sursa, in paralel cu dezvoltarea infrastructurii specifice si corelarea costurilor aferente serviciilor de salubrizare cu disponibilitatea de a sorta sau nu deseurile la sursa.


Producatorii de deseuri vor fi nevoiti sa colecteze separat, pentru a evita amenzile de pana la 40.000 lei


Producatorii de deseuri trebuie sa aiba in vedere ca legislatia in vigoare s-a schimbat din data de 16 iulie 2017, asa ca cine nu va colecta separat risca amenzi de pana la 40.000 lei.

Asadar, s-a modificat legislatia privind regimul deseurilor prin publicarea Legii nr. 166/2017 privind aprobarea OUG nr. 68/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deseurilor.
Legea 166/2017 a fost publicata in Monitorul Oficial din 13 iulie si a intrat in vigoare la 3 zile de la data publicarii.

Ce modificari s-au produs?

- producatorii de deseuri si detinatorii de deseuri sunt obligati sa colecteze separat cel putin urmatoarele categorii de deseuri...citeste mai multe despre deseuri aici >>>



NOUTATI din Legislatie muncii

S-a modificat legislatia privind acordarea DIRNEI!


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]