Prin cresterea increderii reciproce angajatul si angajatorul pot conveni, ca un element distinct de prevederile contractului de munca si cu totul special, acordarea unui imprumut.
Acordarea de imprumuturi in afara creditului bancar intre persoane fizice si juridice, este posibila si are ca temei prevederile art. 2158 din noul Cod civil fiind precizat la alin. (2) al aceluiasi articol faptul ca atunci cand o persoana acorda un imprumut fara a o face cu titlu profesional, nu ii sunt aplicabile dispozitiile legale privind institutiile de credit si institutiile financiare nebancare.
Vom incerca in acest sens sa raspundem urmatoarei intrebari, care a sosit de curand pe adresa redactiei: Care sunt taxele (impozit si contributii) obligatorii pentru angajator si salariat si baza de calcul a acestora in situatia in care angajatorul acorda unui salariat un imprumut fara dobanda ce va fi rambursat intr-o perioada mai mare de 12 luni?
Imprumutul se acorda pentru a ajuta salariatul in finantarea partiala de catre salariat a costurilor MBA, o parte de 25% fiind suportata de catre angajator.
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Analizand situatia prezentata, apreciem faptul ca diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite nu reprezinta venit impozabil, conform art. 76 alin. (4) lit. s) din Codul fiscal.
In plus, nu intra in baza de calcul al contributiilor sociale diferenta favorabila dintre dobanda preferentiala stabilita prin negociere si dobanda practicata pe piata, pentru credite si depozite, mai arata art. 142 lit. q) din Codul fiscal.
In concluzie, daca salariatul va restitui imrpumutul, nu se datoreaza taxe si impozite pentru faptul ca angajatorul nu percepe salariatului dobanda.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<