Reincadrarea salariatilor intr-o functie superioara, fara studii in domeniu. Este posibil?

reincadrare in functiereincadrare functie superioara
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Orice persoana poate fi angajata intr-o functie/meserie existenta in Clasificarea Ocupatiilor din Romania (COR), cu conditia ca in contractul individual de munca sa fie precizat si codul COR.

Ocuparea functiilor/meseriilor din COR se realizeaza in baza calificarii/specializarii detinute de candidatul la post, cu exceptia acelor ocupatii pentru care nu este necesara calificarea. Asadar, formarea profesionala a persoanelor constituie unul din elementele care stau la baza angajarii acestora.

Conform legislatiei in vigoare in Romania, pentru angajarea intr-o functie/ocupatie conform COR este necesara o anumita formare profesionala necesara desfasurarii activitatii respective, dobandita fie in cadrul invatamantului prin sistemul national de invatamant astfel cum este reglementat la ora actuala prin Legea 1/2011, cat si prin programe de formare profesionala in sistemul de formare profesionala a adultilor, conform OG 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Normelor de aplicare ale OG 129/2000, aprobate prin HG 522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

In cazul unui angajat care ocupa intern functia de Specialist support IT si in CIM are functia de operator calculator (COR 351101), cu studii superioare in domeniul bancar (ASE), vom analiza cum poate fi angajat pe o functie superioara de consultant in informatica daca nu are studii superioare in aceasta specializare.


Tinand cont ca functia de consultant in informatica face parte din subgrupa 25 Specialisti in tehnologia informatiei si comunicatiilor, respectiv acei specialisti in tehnologia informatiei si comunicatiilor care efectueaza cercetari, planifica, proiecteaza, testeaza, furnizeaza consiliere si imbunatatesc sistemele de tehnologia informatiei, componentele de calculator (hardware, software), programele informatice si conceptele conexe pentru aplicatii informatice specifice, elaboreaza documentatia corespunzatoare, incluzand principiile, politicile si procedurile, proiecteaza, dezvolta, controleaza, mentin si sprijina bazele de date si alte sisteme de informatii, pentru a asigura o performanta optima, precum si integritatea si securitatea datelor, apreciem ca pentru a exercita efectiv una din aceste ocupatii persoana in cauza trebuie sa detina competentele specifice, dovedite cu diplome de studii.

Atentie! In cadrul grupei minore 2519 Analisti programatori in domeniul software neclasificati in grupele de baza anterioare se mentioneaza expres ca aceasta grupa de baza cuprinde proiectantii de aplicatii informatice si analistii neclasificati in alta parte in grupa minora 251 - Analisti programatori in domeniul software. De exemplu aceasta grupa de baza include acei profesionisti specializati in asigurarea calitatii, inclusiv testarea programelor informatice (software), fiind mentionata expres ocupatia 251901 consultant in informatica.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
reincadrare in functiereincadrare functie superioara

Data aparitiei: 22 August 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Reincadrarea salariatilor intr-o functie superioara, fara studii in domeniu. Este posibil? Nota: 3.9 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]