legislatiamuncii.ro cauta meniu
Programul de lucru
 

Mod de calcul indemnizatie crestere copil 2015

Potrivit dispozitiilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:


- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 6,8 ISR (3400 de lei);

- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie in cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 2,4 ISR (1.200 de lei);

UPDATE SEPTEMBRIE 2015: PROPUNERE LEGISLATIVA PENTRU MAJORAREA PLAFONULUI MAXIM AL INDEMNIZATIEI DE CRESTERE A COPILULUI PANA LA VARSTA DE 2 ANI!

Acte necesare indemnizatie crestere copil.

Adeverinta vechime pentru calculul indemnizatiei de crestere a copilului

Prin urmare salariatul poate beneficia de concediu pentru cresterea copilului:

pana la implinirea varstei de un an;
pana la implinirea varstei de 2 ani;
pana la implinirea varstei de 3 ani in cazul copilului cu handicap.

Timpul de munca si Programul de lucru
Timpul de munca si Programul de lucru

Vezi detalii aici

Ghidul va ofera toate procedurile de Legislatia Muncii
Ghidul va ofera toate procedurile de Legislatia Muncii

Vezi detalii aici

Raporturile de munca ale PFA
Raporturile de munca ale PFA

Vezi detalii aici
La solicitarea concediului pentru cresterea copilului salariatul va trebui sa isi exprime optiunea pentru un an sau doi ani. Optiunea astfel exprimata nu poate fi modificata.

Pentru copilul cu dizabilitate care a implinit varsta de 3 ani, salariatii pot beneficia de concediu pentru ingrijirea copilului pana la varsta de 7 ani.

Conform art. 3 alin. (2) din OUG 111/2010 veniturile care se iau in considerare pentru stabilirea nivelului indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta, dupa caz: suma incasata de persoana indreptatita, rezultata dupa aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul al impozitului determinate ca diferenta intre venitul net din salarii calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si a deducerii personale acordate pentru luna respectiva si contributiile la fondurile de pensii facultative, precum si cotizatia sindicala platita in luna respectiva pentru veniturile din salarii, la locul unde se afla functia de baza.
In ceea ce priveste tichetele de masa, in Monitorul Oficial nr. 360/24.05.2011 a fost publicat Ordinul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale 1474/2011 pentru aprobarea Instructiunilor de aplicare a unor prevederi din Normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 38/2011, si din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 50/2011.

In Anexa nr. 1 a ordinului la lit. C pct. 1 este prezentata urmatoarea situatie:

Sunt considerate tichetele de masa venituri din salariu si se iau in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei pentru cresterea copilului?

La aceasta situatie este prezentata urmatoarea solutie:

Potrivit definitiei de la art. 55 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

De asemenea, sunt asimilate salariilor si orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor in vederea impunerii, in aceasta categorie intrand si tichetele de masa.

Avand in vedere faptul ca, potrivit prevederilor art. IV din OUG 58/2010 pentru modificarea si completarea Legii 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale, aprobata prin Legea nr. 279/2010, cu modificarile ulterioare, au fost abrogate prevederile privind scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii stabilite potrivit art. 8 din Legea 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, cu modificarile si completarile ulterioare, incepand cu data de 1 iulie 2010 tichetele de masa sunt supuse impozitului pe venit.

Avand in vedere faptul ca tichetele de masa sunt asimilate salariilor, iar valoarea acestora este impozabila, vor fi luate in considerare la stabilirea cuantumului indemnizatiei incepand cu data de 1 iulie 2010.

Nu uitati faptul ca alocatiile au fost marite ca urmare a ultimelor modificari oficale din mai 2015. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.65/2014, care prevede dublarea alocatiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei, a fost adoptat de deputati.


Iata si valoarea alocatiilor pentru copii in Romania in anul 2015:


- 42 de lei - pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 18 ani, dar si pentru tinerii care au implinit varsta de 18 ani si care urmeaza cursurile invatamantului liceal sau professional, pana la terminarea acestora
- 84 de lei - pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 ani si 18 ani, in cazul copilului cu handicap
- 200 de lei - pentru copiii cu varsta de pana la 2 ani (sau de pana la 3 ani, in cazul copilului cu handicap)

Din luna noiembrie 2014 au fost majorate alocatiile pentru copiii care provin din familii cu venituri mici:

- 75 de lei pentru familia cu un copil
- 150 de lei pentru familia cu 2 copii
- 225 de lei pentru familia cu 3 copii
- 300 de lei pentru familia cu 4 sau mai multi copii

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!


Data aparitiei: 14 Septembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Mod de calcul indemnizatie crestere copil 2015 Nota: 3.88 din 5 - 132 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (21)


Pop Diana
04-Oct-2015

Buna seara. Ma numesc Pop Diana, eu sunt in maternitate si primesc indemnizatia de crestere copil in valoare de 630 ron, iar sotul meu a decedat acum 2 saptamani din cauza cancerului. Mie mi - a spus cineva ca daca am venit mai mic de o treime din 2400 ron, ca as beneficia si eu de ceva pensie dupa sot. Stiti ceva? Este adevarat? Nu ma afecteaza la indemnizatia de maternitate? Astept raspunsul dumneavoastra. Va multumesc mult. La revedere!

marya
21-Sep-2015

Ar putea tatal sa primeasca subventia de crestere a copilului sau chiar concediul in cazul in care este angajat la data de 20Iunie 2015 cu contract care il reinoeste la fiecare 3 luni? Copilul se va naste in jurul datei de 25 mai2015, iar mama nu a realizat venituri impozabile. Nu are 12 luni incheiate pana in momentul nasterii , se poate face ceva pt a beneficia de indemnizatie?

Ema
16-Sep-2015

Buna ziua, Eu m-am angajat in ianuarie 2015, iar in August 2015 mi-am schimbat locul de munca. Astazi am aflat ca sunt insarcinata, probabil ca voi naste in luna mai. Voi putea primi indemnizatia avand in vedere ca am schimbat locul de munca?

Agafitei Cornelia
03-Sep-2015

Buna ziua,am nascut pe data de 23 01 2015 o fetita si nu inteleg pe oameni ca pe cartea mea de indentitate figurez ca Agafitei iar pe fica mea Sandu , dar ea sa nascut tot pe Agafitei, va rog sa ma ajutati sa imi aduc pe fata mea cea mica inapoi acasa de unde mi sa luat din bratele mamei ei,acestii oameni stiu sa faca nu mai rau,si inca un lucru ,Mama fetitei este decedata pe cind ,mama ei a nascut si adus un prunc,si pedeasupra sint si divortata fara aprobarea mea,ce pot sa fac in cazul acesta,pe cind autoritatile nu le pasa de mine si actualul sot ma lasat in datorii,fara lumina si apa rece de la robinet,vreau sa se faca lumina pe cazul meu,nr. De telefon al meu este 0743339834,va multumesc din suflet si doresc daca se poate sa intru in demnizatie si cresterea a copilului.

dana
04-Aug-2015

Buna ziua , imi puteti spune va rog ce pot face in cazul in care angajatorul nu vrea sa-mi treaca si bonurile de masa la calculu indemnizatiei de crestere a copilului?

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Se Primeste Indemnizatie De Cresteva Copilului Pentru Mama Minor?Intrebare: Buna ziua! As vrea sa stiu daca o persoana care a avut contract de munca de sase ore , fiind minora, poate primi indemnizatia de crestere a acopiluilui? Si unde trebuie sa se adreseze , avand in vedere ca locuieste in mediul rural?. Multumesc.
 

Raspuns: Sigur ca da, legea nu prevede nicio limitare in raport cu varsta mamei. Atat timp cat are indeplinit... citeste tot raspunsul aici


Descarca GRATUIT
“Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal”
exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
 

Noul Cod Fiscal modifica impozitarea salariilor si a contributiilor

 
Descarca GRATUIT raportul special
Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal
 
Toate modificarile sunt explicate detaliat in raportul
 
"Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal"

 

 

 

 

 
 
  
IMPOZITUL PE SALARII S-A SCHIMBAT!
Atentie la modificarile din Noul Cod Fiscal aduse impozitarii si contributiilor aferente salariilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Impozitul pe salarii. Modificarile aduse de Noul Cod Fiscal"

Da, vreau sa primesc newsletterul Legislatia Muncii
[x]