Modificarea Legii 273/2004, a adoptiei reprezinta un moment de referinta in raport cu procesul de adoptie nationala, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii.
“Incepand de astazi (n.r.- 26 martie a.c.) intra in vigoare cele mai noi modificari si completari aduse Legii nr. 273/2004 privind procedura adoptiei.
Principalele elemente de noutate promovate prin noua reglementare vizeaza atat situatia familiilor adoptatoare carora le-a fost prelungita valabilitatea atestatului de la 2 ani la 5 ani, cat si situatia copilului pentru care urmeaza sa fie deschisa procedura de adoptie.
Considerata de multi dintre specialisti drept o cauza importanta a intarzierii momentului declararii adoptabilitatii unui copil, cautarea rudelor pana la gradul IV a fost repusa pe baze noi, fiind simplificate situatiile in care planul individualizat de protectie a copilului are ca finalitate adoptia, iar demersul cautarii rudelor este realizat la momentul intrarii copilului in sistemul de protectie speciala”, anunta ANDPDCA.
De asemenea, prin noua modificare, a fost introdusa posibilitatea ca in situatii exceptionale, managerul de caz sa poata stabili adoptia ca finalitate a planului individualizat de protectie, anterior implinirii termenelor prevazute de lege, daca poate justifica in mod temeinic ca acest demers este in interesul superior al copilului.
In plus, un alt element de noutate este introducerea, pe langa rudele copilului din cadrul familiei extinse si a persoanelor alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie pentru o perioada de minimum 6 luni, in categoria familiilor/persoanelor care au prioritate la adoptie si a celor care au adoptat frati ai copilului sau care se afla in procedura de adoptie cu un frate/frati al/ai acestuia, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
De asemenea, potrivit institutiei, “un alt pachet de masuri vizeaza incurajarea familiilor adoptatoare si sprijinirea lor in acest proces, motiv pentru care au fost introduse o serie de stimulente financiare care sa sustina decizia unei familii de a adopta. Stimulentele financiare cresc progresiv si vizeaza sustinerea familiilor care adopta copii de varsta mai mare, cu handicap, ori care fac parte dintr-un grup de frati. De asemenea, cuantumul concediului de acomodare a fost modificat de la 3,4 ISR (adica 1.700 lei) la 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei emiterii hotararii judecatoresti de incredintare in vederea adoptiei”.
Necesitatea modificarii si completarii actualei legi care reglementeaza procedura s-a impus in conditiile in care atat specialistii, cat si familiile adoptatoare au continuat sa semnaleze o serie de aspecte care in opinia acestora, ingreunau procesul de adoptie sau erau de natura sa descurajeze initierea acestuia de catre cei interesati.
ANDPDCA anunta ca, in acest sens, noile reglementari aduc modificari importante in ceea ce priveste procedura de verificare anuala a indeplinirii conditiilor care au stat la baza eliberarii atestatului. Acesta va fi verificat anual in sensul constatarii mentinerii, sau dupa caz a modificarii starii de sanatate, a conditiilor de locuit, a situatiei economice a familiei sau a criteriilor de potrivire initiala.
“Aceasta verificare va fi realizata prin cel putin o vizita la domiciliul adoptatorului/familiei adoptatoare si a unei sedinte de consiliere psihologica cu cel putin 60 de zile calendaristice inainte de implinirea termenului de un an de la eliberarea atestatului sau, dupa caz, de la ultima evaluare.
Desi multe dintre masurile mai sus mentionate au vizat situatia familiilor adoptatoare, prioritatea acordata copilului si nevoilor sale a continuat sa ramana in centrul demersurilor ANDPDCA, astfel incat o parte importata a noilor masuri vizeaza in principal copilul si nevoia acestuia de a creste intr-o familie in mod permanent.
In egala masura, realitatile din teren dar si principiile promovate prin legislatia nationala si internationala in materia drepturilor copilului au confirmat nevoia identificarii unor solutii prin care fratilor sa le fie oferita posibilitatea de a creste impreuna, indiferent daca acestia intrat in acelasi moment, sau in momente diferite, in sistemul de protectie speciala.
In acest sens, au fost introduse prevederi noi, care sa asigure atat o prioritizare obiectiva a posibilitatii adoptiei fratilor, cat si o transparentizare a demersurilor pe care autoritatile locale le depun in vederea sprijinirii familiilor care doresc acest lucru”, se arata in acelasi comunicat.
Potrivit sursei amintite, toate aceste masuri au avut in vedere clarificarea si eficientizarea procesului de adoptie, astfel incat acesta sa devina mai flexibil si sa evite sederea nejustificata in sistem a copiilor pentru care s-a decis deschiderea procedurii de adoptie si pentru care poate fi identificata o familie adoptatoare.
Sursa: Autoritatea Nationala pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii si Adoptii
http://andpdca.gov.ro/
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Fisa postului pentru consultant si consilier juridicIntrebare: Avem nevoie de o fisa a postului pentru functia de Consilier si consultant juridic cod cor 111203.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Bonus in perioada concediului de maternitate. Impozit pe venitIntrebare: In cazul unei luni pontate integral in CM cod 08 - sarcina si lauzie exista si alte sume datorate angajatei, un bonus. Ce taxe trebuie retinute pentru acest bonus? (CAS, CASS, impozit, CAM ). Aplicatia de salarizare folosita a retinut doar CAS, CASS si CAM. Impozitul nu l-a retinut, exista scutire de impozit pe alte sume in afara CM? Pe D112 trebuie sa apara mentionat acest bonus la venituri neimpozabile?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<