Conform datelor recente Eurostat, Romania pe locul patru in Uniunea Europeana, dupa Irlanda (62,8%), Ungaria (50%) si Slovacia (48,1%), in ce priveste ponderea valorii adaugate brute aduse de filialele multinationalelor.
Romania se situeaza inaintea unor state precum Luxemburg sau Cehia, unde multinationalele erau responsabile pentru 43,7% respectiv 42,9%, din valoarea adaugata realizata in sectorul non-financiar.
Datele Eurostat, citate de Agerpres, arata ca, la polul opus, statele membre UE care depind cel mai putin de multinationale sunt: Cipru, unde filialele multinationalelor sunt responsabile pentru 13,2% din valoarea adaugata, Italia (15,9%), Grecia (16,5%) si Franta (17,2%).
In anul 2017, doar 1,3% din companiile din Uniunea Europeana erau controlate de o firma din strainatate, insa acestea erau responsabile pentru 26% din valoarea adaugata realizata in sectorul non-financiar. Eurostat precizeaza ca intre 2010 si 2017 ponderea valorii adaugate realizata de companiile controlate de firme din strainatate in UE a crescut cu 4,5 puncte procentuale.
Comparativ cu 2016, cele mai mari cresteri ale ponderii valorii adaugate generate de firmele straine au fost inregistrate in Irlanda (19,8 puncte procentuale), Malta (9,6 puncte procentuale), Croatia (5,5 puncte procentuale) si Germania (2,2 puncte procentuale).
Cele mai semnificative scaderi au fost consemnate in Ungaria (-1,4 puncte procentuale), Luxemburg (-0,9 puncte procentuale), Belgia (-0,8 puncte procentuale), Bulgaria (-0,7 puncte procentuale), Austria (-0,5 puncte procentuale) si Cehia (-0,4 puncte procentuale).
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<