Profesorii din Romania, slab pregatiti: noi module de formare a viitorilor dascali

Mara Dobrin
Mara Dobrin
19 Octombrie 2016
19 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
pregatire cadre didacticeprofesori nepregatitisistem educational
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cadrele didactice din Romania nu sunt suficient de pregatite pentru a trasmite mai departe informatia, asa ca este necesarea introducerea unor noi module de formare.

Mircea Dumitru, ministrul Educatiei, a mai declarat ca, pentru a avea un sistem educational de calitate in Romania trebuie facute anumite schimbari, iar pregatirea profesorilor constituie un factor important in acest proces.

"Desi avem un modul de pregatire psihopedagogica in momentul acesta, pregatirea initiala a celor care vor sa devina profesori este precara. Toti spunem ca vom avea in viitor probleme serioase cu ocuparea, cu locurile pentru profesori, cu scolile din Romania daca nu insistam asupra unei pregatiri adecvate si pentru o formare adecvata pentru viitorii profesori. Aici este cheia dezvoltarii si a progresului si a obtinerii unei scoli de calitate in Romania", observa ministrul Educatiei, in cadrul unui evenimentul organizat de "Coalitia pentru Educatie".

Organizatia a demarat o actiune publica, in vederea intocmirii unui raport care sa ilustreze pregatirea cadrelor didactice si ce modificari ar trebui realizate, in acest sens. "Coalitia pentru Educatie" ia in calcul varianta in care pregatirea dascalilor ar trebui sa aiba o durata mai mare, in cadrul unui masterat didactic sau a unui modul psihopedagogic.

"E o discutie de mai multi ani, avem nevoie de o clarificare din partea celor care se ocupa de formarea initiala a profesorilor. Discutia e axata pe urmatoarea intrbare: vom organiza formarea initiala a profesorilor pe baza unui masterat, sau o structura de model psiho-pedagogica pe o perioada mai lunga de timp? Ambele propuneri sunt bune, dar trebuie sa vede care sunt concuziile raportului. Apoi o sa fie o perioada de tranzitie, pana cand se vor stabiliza chestiunile acestea si sub o formula juridica adecvata, o perioada de tranzitie in care sa poata fi acceptate aceste formule alternative", a mai declarat Mircea Dumitru.


Consilierul de stat din Departamentul de Educatie al Administratiei Prezidentiale, Ligia Deca, prezenta la evenimentul in cauza, a adaugat ca in Romania meseria de dascal nu prezinta un interes crescut.

Astfel, s-a ajuns la concluzia ca programele de formare initiala a dascalilor ar trebui constituite astfel incat sa asigure o dubla specializare. Este vorba despre stagiile de practica in scoli, precum si o pregatire specializata in conformitate cu varstele elevilor carora urmeaza sa le predea cadrul didactic.


Desigur, putini tineri sunt interesati in a deveni profesori si din cauza salariilor scazute, in acest domeniu de activitate.

In curand, am putea avea parte de majorari salariale, daca ar fi sa luam in calcul programele de guvernare ale partidelor.

Acestea promit schimbari majore, cresterea salariului minim brut la 1.750 lei, TVA de 18% si eliminarea impozitelor pentru pensii mai mici sau egale cu 2000 lei, fiind doar cateva dintre acestea. Citeste mai multe aici.





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]