Profesorii din Romania, slab pregatiti: noi module de formare a viitorilor dascali

pregatire cadre didacticeprofesori nepregatitisistem educational
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cadrele didactice din Romania nu sunt suficient de pregatite pentru a trasmite mai departe informatia, asa ca este necesarea introducerea unor noi module de formare.

Mircea Dumitru, ministrul Educatiei, a mai declarat ca, pentru a avea un sistem educational de calitate in Romania trebuie facute anumite schimbari, iar pregatirea profesorilor constituie un factor important in acest proces.

"Desi avem un modul de pregatire psihopedagogica in momentul acesta, pregatirea initiala a celor care vor sa devina profesori este precara. Toti spunem ca vom avea in viitor probleme serioase cu ocuparea, cu locurile pentru profesori, cu scolile din Romania daca nu insistam asupra unei pregatiri adecvate si pentru o formare adecvata pentru viitorii profesori. Aici este cheia dezvoltarii si a progresului si a obtinerii unei scoli de calitate in Romania", observa ministrul Educatiei, in cadrul unui evenimentul organizat de "Coalitia pentru Educatie".

Organizatia a demarat o actiune publica, in vederea intocmirii unui raport care sa ilustreze pregatirea cadrelor didactice si ce modificari ar trebui realizate, in acest sens. "Coalitia pentru Educatie" ia in calcul varianta in care pregatirea dascalilor ar trebui sa aiba o durata mai mare, in cadrul unui masterat didactic sau a unui modul psihopedagogic.

"E o discutie de mai multi ani, avem nevoie de o clarificare din partea celor care se ocupa de formarea initiala a profesorilor. Discutia e axata pe urmatoarea intrbare: vom organiza formarea initiala a profesorilor pe baza unui masterat, sau o structura de model psiho-pedagogica pe o perioada mai lunga de timp? Ambele propuneri sunt bune, dar trebuie sa vede care sunt concuziile raportului. Apoi o sa fie o perioada de tranzitie, pana cand se vor stabiliza chestiunile acestea si sub o formula juridica adecvata, o perioada de tranzitie in care sa poata fi acceptate aceste formule alternative", a mai declarat Mircea Dumitru.


Consilierul de stat din Departamentul de Educatie al Administratiei Prezidentiale, Ligia Deca, prezenta la evenimentul in cauza, a adaugat ca in Romania meseria de dascal nu prezinta un interes crescut.

Astfel, s-a ajuns la concluzia ca programele de formare initiala a dascalilor ar trebui constituite astfel incat sa asigure o dubla specializare. Este vorba despre stagiile de practica in scoli, precum si o pregatire specializata in conformitate cu varstele elevilor carora urmeaza sa le predea cadrul didactic.


Desigur, putini tineri sunt interesati in a deveni profesori si din cauza salariilor scazute, in acest domeniu de activitate.

In curand, am putea avea parte de majorari salariale, daca ar fi sa luam in calcul programele de guvernare ale partidelor.

Acestea promit schimbari majore, cresterea salariului minim brut la 1.750 lei, TVA de 18% si eliminarea impozitelor pentru pensii mai mici sau egale cu 2000 lei, fiind doar cateva dintre acestea. Citeste mai multe aici.




de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pregatire cadre didacticeprofesori nepregatitisistem educational

Data aparitiei: 19 Octombrie 2016
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Profesorii din Romania, slab pregatiti: noi module de formare a viitorilor dascali Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]