Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea, in conformitate cu prevederile art. 35 din Codul muncii.
Dupa cum puteti observa, Codul muncii nu face nicio distinctie. Totusi, unele inspectorate teritoriale de munca refuza inregistrarea unui al doilea contract individual de munca incheiat in paralel intre aceleasi parti (acelasi anagajator si acelasi salariat). Inspectorii de munca isi intemeiaza refuzul inregistrarii CIM pe prevederile art. 111 alin. (1) din Codul muncii. Potrivit acestor prevederi ”durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.”
Potrivit Inspectiei Muncii, in situatia in care s-ar admite cumulul de functii la acelasi angajator, prevederile art. 111 din Codul muncii ar fi eludate. Astfel, Inspectia muncii considera cumulul la acelasi angajator ca fiind ore suplimentare si de aici se naste divergenta pentru neacceptarea cumulului la acelasi angajator.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
250 Modele Fise de Post
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Sub aspect juridic, cumulul de functii la acelasi angajator este posibil. Legea nu face nicio distinctie, iar unde legea nu distinge, nici cei care o aplica nu trebuie sa o faca.