Va reamintim ca adaosurile la salariul de baza sunt:
- adaosul de acord;
- premiile acordate din fondul de premiere;
- alte adaosuri convenite la nivelul unitatilor si institutiilor;
Alte venituri sunt:
- cota-parte din profit ce se repartizeaza salariatilor, care este de pana la 10% in cazul societatilor comerciale si de pana la 5% in cazul regiilor autonome;
- tichetele de masa, tichetele cadou, tichetele de cresa si alte instrumente similare acordate conform prevederilor legale si intelegerii partilor.
Astfel, primele acordate salariatilor pentru a recompensa unele merite in activitate, primele cu ocazia diferitelor sarbatori, comisionul la vanzari, alte adaosuri, constituie adaos la salariul de baza.
Iata un studiu de caz relevant in acest sens, prezentat pe PortalCodulMuncii:
"Angajatii Institutului nostru pot desfasura activitate de cercetare pe mai multe proiecte, in acelasi timp. Fiecare angajat are un contract individual de munca in care salariul tarifar respecta grila negociata in CCM, iar numarul de ore lucrate zilnic este 8.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Conform CCM, exista posibilitatea acordarii unor adaosuri lunare, adaosuri variabile lunar, in functie de numarul de proiecte pe care lucreaza angajatul si numarul de ore lucrat lunar pe fiecare proiect. Tarifele orare utilizate pe fiecare proiect si numarul de ore lucrate lunar pe fiecare proiect nu sunt identice, variaza in functie de fondurile disponibile pe fiecare proiect si activitatea desfasurata lunar.
Se fac state separate pe fiecare proiect. De exemplu, Salariu conform Revisal 8974, nr. ore luna 168, nr ore pe proiect 60 Salariu proiect cf Revisal 3205 Adaosuri 2795 Total salariu proiect 6000 lei Tariful orar pe proiect in acest caz este 100 lei/ora, tarif ce se va regasi in actul aditional intocmit pe proiect. Adaosurile variaza lunar iar salariul pe proiect si cel total se incadreaza in plafoanele existente.
Exista obligatia inregistrarii acestor adaosuri in Revisal sau nu? Pot fi adaosuri variabile lunar pentru proiecte diferite, adaosuri care se totalizeaza in statul total. In statul total si declaratia 112 sunt incluse toate veniturile (salariu si adaosuri variabile)."
Raspunsul specialistilor:
Sporurile, indemnizatiile si alte adaosuri salariale care se introduc in aplicatia Revisal sunt cele acordate de catre angajator conform contractului individual de munca. Pentru introducerea unui spor, a unei indemnizatii sau a unui adaos la salariu care nu se regaseste in lista predefinita, se acceseaza butonul „Adaugare” din grupul „Sporuri, indemnizatii si alte adaosuri” al meniului „Angajator” al aplicatiei Revisal.
Conform art. 17 alin. (3) lit. k) si alin. (4) din Codul muncii, salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca. Sporurile constituie elemente ale veniturilor salariale fapt pentru care ele trebuie sa se regaseasca in continutul contractului individual de munca.
Adaosul la salariul de baza reprezinta un element accesoriu si variabil al salariului care se poate acorda in functie de performantele individuale daca partile contractului individual de munca au stabilit astfel. In concluzie, in Registrul de evidenta a salariatilor (Revisal) se completeaza salariul de baza lunar brut si cuantumul sporurilor, cat si adaosurile la salariul de baza.
Conform art. 3 alin. (2) lit. h) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, angajatorii prevazuti la art. 1 completeaza registrul in ordinea angajarii persoanelor, cu urmatoarele date, fara a avea caracter limitativ: salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.
Astfel, toate sporurile (pentru ore suplimentare, de week-end, de noapte) si adaosurile la salariu mentionate in speta trebuie declarate in Revisal, la inregistrarea CIM, in procent sau in suma fixa, dupa caz, indiferent in care contract de munca sunt prevazute, individual sau colectiv. Potrivit art. 160 din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Potrivit Instructiunilor de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" Randul 8.1. "Prime, stimulente, alte sporuri" - se completeaza cu sumele reprezentand prime, stimulente si alte sporuri acordate de catre angajator/platitor, altele decat salariul de baza lunar brut.
Daca pana la intrarea in vigoare a HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in registru se inregistrau salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum erau prevazute in contractul individual de munca, de la data de 19.12.2017, data intrarii in vigoare a HG nr. 905/2017, in registru se inregistreaza, pe langa salariul de baza lunar brut si sporurile, si indemnizatiile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca.
Referitor la termenul de inregistrare a modificarilor aduse acestor elemente, avem prevederile art.4 lin.(3) din HG nr.905/2017 potrivit carora modificarile salariului de baza lunar brut, indemnizatiilor, sporurilor, precum si a altor adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca se transmit in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarari judecatoresti cand transmiterea in registru se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
In concluzie, in registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic se vor inregistra alaturi de salariul de baza si de sporuri, indemnizatiile si adaosurile la salariul de baza, deci inclusiv majorarile salariale aferente activitatii desfasurate pe proiecte.
Uitati de erori si de amenzi legate de ReviSal!
Indiferent ce operatiune aveti de inregistrat, acum beneficiati de traseul exact al pasilor de urmat. Gasiti procedurile complete in lucrarea Noul REVISAL - Ghidul Practic pentru HR cu exemple, situatii atipice si indicatii complete, care acopera toate situatiile sensibile cu care va puteti confrunta, DETALII AICI >>>
Elementele salariale trebuie sa fie introduse in aplicatia electronica exact cum sunt acestea prevazute de lege sau trecute in contractul individual de munca, adica daca avem exprimat un spor in procente, in aplicatia electronica va trebui sa-l trecem in procente, daca este exprimat ca valoare, se va trece si in aplicatia electronica ca valoare.
Majorarile salariale fac parte din salariul de baza, asa ca apreciem ca aceasta se va reflecta lunar in programul Revisal, ca valoare cuprinsa in salariul de baza, stabilita in functie de legislatia aplicabila si numarul de ore desfasurat in cadrul proiectelor respective.
Daca aceasta majorare salariala nu va putea fi evidentiata distinct, apreciem ca aceasta se va reflecta ca si valoare/cuantum, in salariul de baza lunar brut, fiind stabilita in functie de numarul de ore lucrate in respectivul proiect.
Un raspuns oferit in decembrie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.