Aveti un angajat care lipseste nemotivat cateva zile de la serviciu si decideti sa il concediati, cu respectarea, desigur, a intregii proceduri prevazute de Codul muncii. Dar atentie! Pentru ca masura sa fie 100% corecta si sa nu poata fi anulata in instanta, mai e necesar sa faceti un lucru: sa dovediti ca prezenta angajatului la serviciu era necesara EXACT in acele zile.
Pare o conditie cam ciudata, dar nu uitati un lucru: concedierea se aplica in general pentru abateri grave! Iar caracterul de abatere grava in cazul absentelor nemotivate nu este determinat intotdeauna de numarul de zile absentate, cat de impactul lor asupra companiei. Ca urmare, trebuie sa fiti in masura sa probati faptul ca absentele respective au avut un impact deosebit.
Acest articol a aparut in Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal
Ideea acestei reviste a plecat de la o intrebare simpla:
Care sunt elementele de care aveti nevoie pentru a va desfasura fara probleme activitatea de zi cu zi, relaxat si avand siguranta ca aplicati intotdeauna solutiile corecte? AFLA CHIAR ACUM >>>
Un exemplu: un angajat lipseste nemotivat exact in ziua in care urma sa semneze, ca reprezentant al firmei, un contract important. Contractul este pierdut, prejudiciile sunt substantiale, concedierea disciplinara se justifica.
In mod nefericit, Codul muncii nici nu defineste, nici nu enumera abaterile grave, dar se subintelege ca abaterea grava este fapta savarsita cu vinovatie care, prin caracterul si urmarile ei, face imposibila continuarea relatiilor de munca.
Partea buna insa este ca aveti posibilitatea sa stabiliti prin regulamentul intern al firmei ce abateri legate de absente (sau intarzieri repetate) se incadreaza in aceasta definitie. Concret, tinand cont de specificul activitatii dvs. si de experientele anterioare, puteti sa identificati acele fapte care va perturba grav bunul mers al firmei si sa precizati totodata ce sanctiuni li se aplica, inclusiv
concedierea disciplinara.
Asta nu inseamna insa ca lucrurile sunt batute in cuie si ca nu puteti da dovada de flexibilitate: daca o angajata intarzie frecvent pentru ca isi duce copilul la gradinita, puteti sa ii propuneti un program individualizat, decalat cu o jumatate de ora sau cu o ora fata de cel al colegilor ei.
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Si, desigur, trebuie sa tineti cont si de comportamentul general al angajatului. O absenta nemotivata izolata, venita din partea unui angajat care nu a mai facut probleme trebuie tratata ca un accident, in schimb o abatere similara venita din partea unui angajat care a dovedit de-a lungul timpului o atitudine negativa fata de disciplina in firma trebuie stopata ferm, altfel exista riscul perpetuarii unui asemenea comportament.