Venit brut. Avantaje in natura. Baza de calcul

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Avantajele in natura de tipul asigurare de viata, medicala, masina, studii copii, studenti, angajat (MBA, etc.) acordate salariatilor, impozitate ca atare, se includ in venitul brut?
Avantajele sunt incluse in baza de calcul pentru sindicat si pensie alimentara?

Raspuns:
In conformitate Norma Metodoligica de aplicare a prevederilor Legii 571/2003, cap. III, PCT.106: „Venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art 55 alin. (1) – (3) din Codul fiscal de o persoana fizica(....) indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.”

Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.


Codul muncii 2010 comentat: De la ANGAJARE la CONCEDIERE, totul 100% legal! Expertul dvs. in Codul muncii 2010 si in legislatia muncii!
Detalii aici >>>


In vederea impunerii, sunt asimilate salariilor:
a) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii de demnitate publica, stabilite potrivit legii;
b) indemnizatiile din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop lucrativ;
c) drepturile de solda lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate potrivit legii;
d) indemnizatia lunara bruta, precum si suma din profitul net, cuvenite administratorilor la companii/societati nationale, societati comerciale la care statul sau o autoritate a administratiei publice locale este actionar majoritar, precum si la regiile autonome;
e) sumele primite de membrii fondatori ai societatilor comerciale constituite prin subscriptie publica;
f) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, in comitetul de directie si in comisia de cenzori;
g) sumele primite de reprezentantii in organisme tripartite, potrivit legii;
h) indemnizatia lunara a asociatului unic, la nivelul valorii inscrise in declaratia de asigurari sociale;
i) sumele acordate de organizatii nonprofit si de alte entitati neplatitoare de impozit pe profit, peste limita de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia primita pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului, pentru salariatii din institutiile publice;
j) indemnizatia administratorilor, precum si suma din profitul net cuvenite administratorilor societatilor comerciale potrivit actului constitutiv sau stabilite de adunarea generala a actionarilor;
k) orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor (art. 55 din Codul fiscal – Legea nr. 571/2003).

Beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, in cota de 16%, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri (art. 57 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal).


Codul muncii 2010 comentat: De la ANGAJARE la CONCEDIERE, totul 100% legal! Expertul dvs. in Codul muncii 2010 si in legislatia muncii!
Detalii aici >>>


    
Potrivit dispozitiilor OUG nr. 127/2008 de modificare a Codului fiscal, determinarea impozitului pe venitul din salarii, la locul unde se afla functia de baza, se face prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro.

Cu privire la cotizatia platita de membrii organizatiilor sindicale, art. 24 din Legea Sindicatelor nr. 54 din 24 ianuarie 2003 dispune astfel:
„Cotizatia platita de membrii organizatiei sindicale, in cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, este deductibila din baza de calcul a impozitului pe venit.”

Din interpretarea celor doua dispozitii legale rezulta ca avantajele prevazute de art. 55 alin. (3) Cod Fiscal sunt incluse in baza de calcul pentru sindicat intrucat cotizatia platita de membrii organizatiei sindicale se calculeaza la venitul brut realizat.

In ceea ce priveste pensia alimentara, conform art. 94 din Codul familiei intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.

Astfel cum se poate constata, legea intelege a se referi, generic, la "mijloacele" debitorului pensiei, fara a defini exact ce se intelege prin aceste mijloace.

In lipsa unei definitii exacte, practica judiciara a statuat ca la stabilirea cuantumului pensiei de intretinere sunt luate in calcul veniturile nete cu caracter de continuitate, permanent, mai putin cele care n-ar putea fi urmarite in temeiul unei dispozitii exprese a legii. (I.C.C.J., Sectia civila si de proprietate intelectuala, decizia nr. 3317 din 25 aprilie 2005, Decizie 853/1991- Sectia Civila a Tribunalului Bucuresti, Decizie nr.1732/1998 – Sectia Civila a Curtii de Apel Cluj).


Codul muncii 2010 comentat: De la ANGAJARE la CONCEDIERE, totul 100% legal! Expertul dvs. in Codul muncii 2010 si in legislatia muncii!
Detalii aici >>>



Prin urmare, ar rezulta ca avantajele enumerate de dvs. vor fi luate in calcul la stabilirea pensiei de intretienere numai daca au caracter permanent si numai daca legea nu le exclude de la urmarire.

Pentru evitarea acestor nelamuriri ar trebui ca instantele de judecata sa acorde pensia de intretinere in suma fixa si nu in cota procentuala pentru a nu pune societatea in cadrul caruia lucreaza debitorul in situatia de a nu putea face executarea dat fiind faptul ca suma nu este lamurita.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 08 Iunie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Venit brut. Avantaje in natura. Baza de calcul Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]