Intrebare:
De la ce data poate beneficia un angajat (tata) de concediu pentru cresterea copilului?
Raspuns:
Potrivit art. 10 alin. (1) lit. b) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1008 din 14 noiembrie 2005, asa cum a fost modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2006, atat indemnizatia pentru cresterea copilului cat si stimulentul, se cuvin si se platesc incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente.
De asemenea, este intarita aceasta explicatie si prin art. 20 alin. (1) lit. b) din Hotararea Guvernului nr. 1.025 din 9 august 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, cu modificarile si completarile ulterioare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 704 din 17 august 2006.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Legis Plus Legislatia Muncii
Pentru obligatia celor 42 de zile de concediu de maternitate sau 42 de zile de la nasterea copilului se are in vedere protectia mamei, in sensul ca, desi nu beneficiaza de concediu de maternitate ea nu poate reveni la serviciu mai devreme de a 43 zi de la nastere iar in toata aceasta perioada este absenta motivat.