Efectuarea concediului de odihna - oct. '06

06 Octombrie 2006
06 Octombrie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Ce se intampla daca nu am efectuat concediul de odihna pe anul 2005 in termenul prevazut in contractul colectiv de munca al unitaţii – adica pana la sfarsitul trim. I 2006?
Se pierde si nu se mai plateste?

Raspuns:

Prin dispoziţia imperativa a art. 141 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, concediul de odihna se efectueaza in fiecare an, dreptul la concediu neputand forma obiectul vreunei cesiuni, renunţari sau limitari.
In mod excepţional, daca concediul de odihna nu a putut fi efectuat intr-un an calendaristic, art. 141 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca efectuarea concediului in anul urmator va fi permisa in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca incheiat.

Dispoziţiile Codului muncii sunt completate prin art. 60 alin. (2) din Contractul colectiv de munca unic la nivel naţional pe anii 2005 – 2006, care stabileste faptul ca in situaţia in care din motive neimputabile salariatului, acesta nu a efectuat integral concediul de odihna pe anul in curs, restul de concediu se va acorda pana la sfarsitul anului urmator, in perioada solicitata de salariat.

Avand in vedere faptul ca, potrivit Legii nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, republicata, contractele colective de munca nu pot conţine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior, respectiv faptul ca la incheierea contractului colectiv de munca, prevederile legale referitoare la drepturile angajaţilor au caracter minimal, prin contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate nu pot fi contrazise dispoziţiile Codului muncii, respectiv Contractului colectiv de munca unic la nivel naţional in vigoare.

In acest context va reamintim si dispoziţia imperativa a art. 141 alin. (3) din Codul muncii, care obliga angajatorul sa acorde concediul de odihna tuturor salariaţilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

Nu ne comunicaţi insa motivul pentru care cererea dvs. de concediu a fost respinsa de angajator in cursul anului 2005, respectiv in cursul primului trimestru din 2006 – avand in vedere dreptul si totodata obligaţia dumneavoastra de a efectua in fiecare an in natura concediul de odihna.

In orice caz, daca nu exista motive imputabile dvs. din care rezulta neefectuarea culpabila a concediului de odihna potrivit programarii ori la cerere in cursul anului 2005, respectiv in primul trimestru al anului 2006, legea va da dreptul sa solicitaţi efetuarea in natura a concediului pana la finalul anului 2006 – in nici un caz nu veţi putea solicita compensarea in bani a concediului de odihna, permisa numai la momentul incetarii raporturilor de munca.

Daca angajatorul poate dovedi ca nu aţi efectuat concediul de odihna in anul 2005, respectiv in primul trimestru al anului 2006 din motive care va sunt imputabile, va putea sa va transmita o notificare prin care sa va impuna perioada efectuarii in natura a concediului de odihna pana la finalul anului 2006.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie la Diurna legala in Romania si in strainatate!


NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei!

Lucrarea „Diurna legala in Romania si in strainatate” contine:
Lamuriti acum orice dilema generata de legislatia privind detasarea/delagarea si stabilirea diurnei legale. Comandati acum exemplarul dvs. si stati fara teama ca ANAF va investiga si va sanctiona modul in care ati aplicat legea!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]