Intrebare:
Pot angaja o persoana cu contract individual de munca si in acelasi timp si ca persoana fizica autorizata pentru prestari servicii?
Raspuns:
Nimic nu va impiedica sa lucrati cu aceeasi persoana avand statut atat de salariat cat si de persoana fizica autorizata.
In cazul de fata va referiti la incheierea conventiilor civile intre o societate comerciala, beneficiara si o persoana fizica prestatoare, premiza de la care plecam in analiza acestei probleme.
Situatia este deosebit de simpla in cazul in care contractul civil de prestari servicii se incheie intre o persoana juridica si o persoana fizica autorizata in baza Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent.
Persoana fizica autorizata va prezenta societatii beneficiare, anterior incheierii contractului de prestari servicii, autorizatia pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent si certificatul de inregistrare la ORC.
Contractul de prestari servicii pe care il incheiati cu persoana autorizata nu se fundamenteaza pe Codul muncii, ci pe principiile legislatiei civile, antrenand dupa caz, raspunderea civila contractuala a acesteia.
Domeniile de activitate in care pot fi incheiate aceste contracte de prestari servicii cu persoane autorizate sunt prevazute in cadrul anexei nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 300/2004.
In ceea ce priveste pretul contractului, aveti obligatia de plata a sumei negociate pentru activitatea prestata, pentru care veti primi factura de la persoana fizica autorizata. Persoanele fizice autorizate sunt asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii, respectiv sistemul asigurarilor sociale de sanatate, dar efectueaza unilateral plata contributiilor aferente acestor asigurari, dvs., in calitate de beneficiar al unui contract de prestari servicii neavand nici o obligatie in acest sens.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Codul muncii si Legea Dialogului Social
Avand in vedere ca aveti incheiat cu prestatorul serviciilor si un contract individual de munca, acesta nu are obligatia sa mai incheie inca un contract cu sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
( I n ceea ce priveste incheierea altor tipuri de concentii civile , acestea sunt permise de regula numai pentru activitati prevazute expres de legi speciale (exemplu, pentru angajarea administratorilor de bloc de catre asociatiile de proprietari. Odata cu abrogarea conventiilor civile reglementate prin art. 3 din Legea nr. 130/1999, pentru desfasurarea cu regularitate a unor activitati care nu depaseau in medie 3 ore pe zi in raport cu programul lunar de lucru, singura posibilitate ramasa de incheiere a unui contract civil de prestari servicii este data de Codul civil, insa nu pentru activitati regulate, ci de regula, pentru o prestatie unica, determinata.)