Negocierea contractului colectiv de munca
S-a ridicat exceptia de neconstitutionalitate privind prevederile art. 8 alin. (1) si (2) din Legea nr. 130/1996 si ale art. 238 alin. (1) din Codul muncii contravin dispozitiilor art. 9, art. 20, art. 40, art. 41 alin. (5), art. 53, art. 73 alin. (3) lit. p) si art. 154 alin. (1) din Constitutia Romaniei. ÃŽn acest sens, arata ca textele de lege criticate nu fac distinctie intre contractele colective de munca incheiate intre parti care sunt afiliate la asociatii patronale, respectiv sindicale, si cele incheiate intre parti neafiliate la nici o asociatie.
In consecinta, impun partenerilor sociali care incheie contracte colective de munca la nivel de angajator si care nu sunt parte semnatara sau afiliata vreunui organism sindical sau patronal ce a semnat contractul colectiv la nivel national sa se supuna clauzelor stabilite in acest contract in ceea ce priveste limitele minimale ale drepturilor stabilite.
Curtea Constitutionala a decis ca problema reglementata prin dispozitiile legale criticate nu are nimic in comun cu dreptul de asociere, intrucat nu impune patronilor, organizatiilor patronale, salariatilor sau organizatiilor sindicale obligatia de a se asocia ori de a se afilia la o organizatie de nivel superior.
De asemenea, reprezentativitatea de care se bucura organizatiile sindicale si patronale, datorita numarului de membri stabilit prin lege, le indreptateste peacestea sa negocieze si sa incheie contractele
colective de munca la nivelurile respective, alecaror clauze, referitoare la drepturile minimale, sa fie obligatorii la incheierea contractelor colective de munca la niveluri inferioare, indiferent daca
partile acestora s-au asociat, respectiv s-au afiliat ori nu, la organizatiile de la nivelul superior.
In sfarsit, dispozitiile contractului colectiv de munca incheiat la nivel national sau la nivel de ramura constituie izvor de drept (ca si legea) la incheierea contractelor colective de munca la nivel de unitate, ceea ce impune respectarea clauzelor referitoare la drepturile minimale. Prin urmare, partile, cu respectarea acestor obligatii firesti, au toata libertatea sa negocieze si alte clauze, precum si drepturi superioare.
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
( Decizia Curtii Constitutionale nr. 511 din 15 iunie 2006 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 8 alin. (1) si (2) din Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca si ale art. 238 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 609 din 13 iulie 2006)