Protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate
In vederea realizarii controlului activitatii de mediere agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia sa detina si sa prezinte, In original, contractul incheiat cu angajatorul din strainatate, certificat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, precum si urmatoarele documente personale, in original sau in copie, dupa caz, ale cetatenilor romani trimisi sa lucreze In strainatate:
a) actul de identitate; Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic Noua lege a pensiilor Ghid practic Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
b) pasaportul, paginile cu fotografia si cu viza;
c) carnetul de munca din care sa rezulte ca i-a incetat activitatea in tara, in conditiile legii;
d) acte de calificare;
e) certificatul de sanatate;
f) contractul de mediere;
g) contractul individual de munca, In limba romana;
h) certificatul de cazier judiciar;
i) dovada emisa de Directia Generala de Evidenta Informatizata a Persoanei, din care sa rezulte ca solicitantul nu are interdictia legala de a parasi localitatea ori alte limitari ale exercitarii dreptului la libera circulatie in afara granitelor tarii.
j) dovada emisa de Serviciul Public pentru Asistenta Speciala/primar, din care sa rezulte ca parintii/parintele solicitanti/solicitant de locuri de munca in strainatate au/a notificat acestora intentia de a lucra in strainatate.
In aplicarea acordurilor, conventiilor, intelegerilor, aranjamentelor si protocoalelor in domeniul circulatiei fortei de munca la care Romania, Guvernul Romaniei sau ministerul de resort, dupa caz, este parte, care contin prevederi referitoare la documentele solicitate, vor prevala prevederile acestor acorduri, conventii, intelegeri, aranjamente si protocoale.
Agentii de ocupare a fortei de munca au obligatia sa pastreze timp de 3 ani de la incetarea raporturilor de munca ale cetatenilor romani in strainatate toate documentele prevazute mai sus.
( Hotararea Guvernului nr. 683 din 31 mai 2006 pentru completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 156/2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 384/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 475 din 1 iunie 2006)