Noul trend in pandemie: voluntariatul online. Numarul de voluntari a crescut de zece ori in ultimii doi ani

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
06 Decembrie 2021
06 Decembrie 2021
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
voluntariat onlinevoluntariat romaniavoluntari romania
Noul trend in pandemie: voluntariatul online. Numarul de voluntari a crescut de zece ori in ultimii doi ani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pandemia a schimbat modul in care ajutam si a adus un nou trend: voluntariatul online, conform Fundatiei World Vision Romania. Astfel, numarul de voluntari care fac meditatii si sesiuni de mentorat cu copiii din satele Romaniei a crescut de pana la zeci ori de la debutul crizei sanitare.
 
La inceputul anului 2020, in programul "Vreau in clasa a 9-a", derulat de World Vision Romania, 30 de voluntari ofereau meditatii sau mentorat elevilor, insa, in octombrie 2021, numarul de voluntari a ajuns la peste 300. Unul dintre motivele principale pentru aceasta crestere este ca cei mai multi dintre voluntarii World Vision Romania mentoreaza copii prin video-conferinte. 
 
Persoanele care vor sa se implice pot scrie pe adresa daniela_ababei@wvi.org sau sa intre pe pagina https://bit.ly/3plmhdu pentru a se inscrie.
 
Voluntarii care se implica in comunitatile vulnerabile reprezinta un ajutor important in gestionarea situatiilor de criza, cum inca este si aceasta pandemie, care ii afecteaza mai ales pe cei din mediile dezavantajate. In ultimii doi ani, voluntarii au fost colacul de salvare pentru copiii de la sate care s-au adaptat mai greu la scoala online si la izolarea de bunici, vecini, colegi si de prieteni.
 
"Din rolul de programator cu biroul in Bucuresti, m-am trezit in fata ecranului cu Maria, o fata de 17 ani de langa Valcea, care avea alte preocupari, dar pe care am simtit ca pot sa o ajut. Si eu am copilarit intr-un sat, aproape de Sighetul Marmatiei, dar prin educatie am reusit sa lucrez in domeniul care imi place. Cred ca orice copil poate reusi, daca este sprijinit", spune Daniel Moldovan, unul dintre voluntarii programului "Vreau in clasa a 9-a".
 
Voluntarii, partea nevazuta a muncii ONG-urilor
 
"Voluntarii sunt acea parte nevazuta a muncii ONG-urilor, a caror contributie anonima a stat la baza multor dintre reusitele acestor organizatii. Un proiect precum "Vreau in clasa a 9-a", cu sute de beneficiari - copii care au nevoie nu doar de burse, ci si de sprijin pentru a se orienta in cariera si a dobandi abilitati esentiale de viata, nu ar putea fi realizat fara implicarea voluntarilor, ca mentori sau educatori", spune Mihaela Nabar, director executiv al Fundatiei World Vision Romania.
 
"Vreau in clasa a 9-a" le ofera elevilor din medii defavorizate, de la sate, sansa de a merge la liceu, prevenind astfel o cauza majora a abandonului scolar. Acest program vine in copiilor care au fost admisi la liceu in urma Evaluarii Nationale, insa nu isi pot permite sa suporte costurile pentru transport, cazare, rechizite etc. 56% dintre copiii din mediul rural nu ajung la liceu din cauza dificultatilor materiale, potrivit datelor noastre.
 
Astfel, elevilor li se ofera sprijin material (burse scolare pentru cazare si transport, donatii de rechizite, imbracaminte etc.), dar si meditatii si consiliere pentru dezvoltare personala. Pentru aceste activitati s-au implicat de la inceputul pandemiei 304 de voluntari care au lucrat cu aproape 900 de copii.
 
Profilul voluntarului
 
Intre 40% si 55% dintre cetateni sunt implicati in actiuni de voluntariat in tarile Uniunii Europene, potrivit unui sondaj Eurobarometru realizat de Comisia Europeana. Romania este la coada UE, cu o pondere de aproximativ 15%.
 
O cercetare realizata de Fundatia Volum pe un esantion de 41 de ONG-uri romanesti arata ca 44% dintre voluntari au intre 19 si 24 de ani, 32% intre 15 si 18 ani si doar 17% intre 25 si 30 de ani. In medie, un ONG din Romania are de 7 ori mai multi voluntari decat angajati si de 130 de ori mai multi beneficiari. Majoritatea voluntarilor (51%) lucreaza intre 2 si 14 ore pe saptamana, in vreme ce 20% lucreaza fie mai putin de doua ore, fie peste 34.
 
In Romania, activitatea de voluntariat a renascut dupa 1989 odata cu primii voluntari sositi prin intermediul unor organizatii umanitare internationale, cum este si World Vision, care si-au creat, ulterior, filiale in tara noastra, iar apoi centre la nivel local.
 
World Vision Romania este o organizatie care desfasoara programe de educatie, dezvoltare economica rurala, protectia copilului si advocacy, punand in centrul activitatii sale bunastarea copilului.

 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]