Purtarea mastii in conditiile in care o parte din salariatii societatii sunt vaccinati mai este obligatorie pentru acestia? Pot fi adoptate reguli de catre angajator in acest sens?
Raspunsul specialistului:
Prin HG nr. 531 din 10 mai 2021 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 13 mai 2021, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile aduse prin HG nr. 550/2021, a fost prelungita starea de alerta pe intreg teritoriul tarii.
Am scris recent si
AICI despre cand NU sunteti obligat sa purtati masca la locul de munca.
In art. 1 din Anexa 2 la aceasta hotarare de Guvern se prevede ca in spatiile publice, piete, targuri, balciuri, talciocuri, statii pentru transportul in comun, spatiile comerciale, mijloacele de transport in comun si la locul de munca se poate institui obligativitatea purtarii mastii de protectie, astfel incat sa acopere nasul si gura, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne.
Ordinul comun al MS si MAI , la care face referire reglementarea prezentata mai sus este Ordinul nr. 874/81/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.
Ultimele modificari ale Ordinului nr. 874/81/2020 au avut loc in data de 14.05.2021, prin Ordinul nr. 699/67/2021 si in data de 15.05.2021 prin Ordinul nr. 700/68/2021, iar la art. 1 se prevede ca incepand cu data de 15.05.2021 se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie in spatiile publice inchise, mijloacele de transport in comun, la locul de munca, spatii comerciale, precum si in spatii publice deschise, cum ar fi, fara a se limita la acestea, piete, targuri, balciuri, talciocuri, spatiile comerciale, statii pentru transportul in comun, precum si in alte zone cu potential de aglomerare stabilite prin hotarare a comitetului judetean/al municipiului Bucuresti pentru situatii de urgenta.
Din textele legale prezentate, observam ca se mentine obligativitatea purtarii mastii la locul de munca.
Tot in acest ordin, in Anexa, sunt prevazute Instructiuni generale privind masurile de igiena, pe care trebuie sa le analizati impreuna cu medicul de medicina muncii ale carui servicii de specialitate le aveti contractate, pentru a stabili daca va incadrati in exceptiile prevazute in acest document. Aceste Instructiuni generale privind masurile de igiena trebuie aplicate de toti angajatorii.
Prin urmare, in ceea ce priveste purtarea mastii la locul de munca, evaluarea riscurilor privind sanatatea angajatilor, incadrarea sau nu in exceptii sunt de competenta medicului de medicina muncii, singurul care poate emite o opinie avizata.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare studenti straini. Program inegalIntrebare: In cazul studentilor straini non UE care au contracte de munca cu timp partial (20 ore/saptamana) putem sa le facem program inegal? De exemplu, 2 zile sa lucreze cate 6 ore/zi, iar in alte 2 zile sa lucreze 4 ore/zi.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere salariati in vederea suspendarii activitati societatiiIntrebare: Micro, isi suspenda activitatea la onrc. Pot inchide contractele active (am doua contracte cu 4 h fiecare) cu art. 65 alin. (1)?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<