Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) privind modificarea Legii societatilor propune ca administratorii de societati comerciale care nu au studii universitare sau studii la un liceu economic sa urmeze un curs de formare antreprenoriala in urma caruia sa obtina un minim de cunostinte economice, juridice si de administrare.
Potrivit comunicatului, CNIPMMR sustine toate masurile prin care se elimina sarcinile birocratice ale intreprinzatorilor, propunand in completarea lor cu un set de masuri care sa asigure o digitalizare a relatiei stat-antreprenor, astfel: (...) introducerea carnetului de conducere a afacerii - un curs de formare antreprenoriala pentru administratorii societatii, cu exceptia absolventilor de invatamant superior/liceelor economice, asigurandu-se astfel un minim pachet de cunostinte economice, juridice si de management.
De asemenea, in cadrul unei conferinte de presa de saptamana aceasta, presedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a explicat, potrivit Agerpres, ca propunerea ii are in vedere pe administratorii societatilor comerciale si nu pe actionari.
"Daca vrei sa-ti faci o societate comerciala, nu trebuie sa indeplinesti nicio conditie. Poti sa fi analfabet, poti sa fi analfabet functional, nimeni nu te intreaba absolut nimic. Noi nu spunem legat de actionari, ci de administratorul unei firme. Vrei sa fii administratorul unei firme? inseamna ca trebuie sa ai niste minime cunostinte de conducere a acelei firme. Am vorbit si cu rectorul de la ASE si dansii sprijina aceasta initiativa. Daca tu nu ai decat liceul sau nici liceul, un curs de 20 de ore te ajuta sa inveti niste lucruri. Mai atingem un obiectiv: toate acele firme fantome sunt facute pe numele cuiva, dupa care organele statului bat la usa omului respectiv, iar acela nici nu stie ca avea o firma sau, daca stie, zice ca l-a pus cineva sa semneze. Dar daca faci un curs si primesti o diploma de la ASE, de la o organizatie a mediului de afaceri, de la un patronat, de la un ONG, cred ca ai un traseu si te duci si intrebi daca omul acela stie sa citeasca o balanta si asa mai departe", a declarat Florin Jianu.
Totodata, CNIPMMR propune sa se modifice Legea societatilor prin instituirea obligativitatii aderarii la o asociatie a mediului de afaceri.
Celelalte masuri propuse sunt: introducerea sediului electronic obligatoriu - e-sediu - toti profesionistii inregistrati in Registrul Comertului trebuie sa aiba un sediu electronic pentru asigurarea comunicarilor cu organele administratie publice; obligativitatea folosirii semnaturii electronice pentru toti profesionisti - e-semnatura - toti profesionisti inregistrati in Registrul Comertului trebuie sa foloseasca mijloace de comunicare electronica si toate documentele, cel putin in relatia cu institutiile publice, sa fie semnate cu semnatura electronica; eliminarea obligativitatii mentionarii CAEN in statut - cu exceptii: armament, produse chimice etc. - cu pastrarea doar a obligatiei de autorizare (introducerea prezumtiei ca toate codurile CAEN sunt trecute in statut/act constitutiv) - se elimina astfel procedurile birocratice prin care este necesar sa fie modificat in prima faza statutul pentru a mentiona un nou cod CAEN si, ulterior, sa fie autorizat sau situatiile in care exista un statut de 2-3 pagini, urmat de 10 pagini de coduri CAEN; comasarea formularelor pentru infiintare intr-unul singur simplificat; pastrarea posibilitatii organizarii AGA prin sisteme de videoconferinta/mijloace electronice".
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Decizie de numire a persoanei responsabile de hartuire la locul de muncaIntrebare: Ne puteti indruma in ceea ce priveste elementele obligatorii pe care trebuie sa le contina decizia cu numirea persoanei desemnate pentru hartuirea la locul de munca, precum si cu atributiile acesteia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Numirea unui salariat ca vicepresedinte cu contract de mandat. Situatia contractului individual de muncaIntrebare: Avem un angajat cu contract individual de munca care urmeaza sa fie numit in pozitia de Vicepresedinte al unei subsidiare din grup. In momentul in care se va incheia contractul de mandat ce se intampla cu actualul contract de munca? Este necesara incetarea raporturilor de munca sau contractul va fi doar suspendat pe intreaga perioada a mandatului de Vicepresedinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<