Pentru a veni in sprijinul parintilor angajati, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, nu a exclus posibilitatea ca anumite servicii pentru copii, de genul cresa, after-school, sau alte activitati de educatie pentru copii, sa fie permise pe perioada vacantei de vara, cu un numar mai mic de copii decat in mod normal.
Potrivit Agerpres, ministrul Muncii a subliniat ca in prezent nu a fost luata nicio decizie in acest sens pentru situatia parintilor cu copii, insa cea mai probabila decizie va fi prelungirea pana pe 12 iunie a masurii de acordare a 75% din salariu parintelui care sta acasa cu copilul pe perioada inchiderii unitatilor de invatamant.
"Cu privire la familiile care nu au cu cine sa-si lase copiii in perioada urmatoare, ne punem problema prelungirii cadrului legal prin care sa continuam acordarea de sprijin in baza legii care acopera 75% din salariu pentru parintele care opteaza sa stea acasa pentru a-si ingriji copilul pe perioada suspendarii activitatii la scoala. Conform reglementarilor legate de decretul presedintelui, aceasta prevedere se opreste pe (15 mai, n.r.). Am avut o discutie astazi, urmand sa luam o decizie, probabil ca o vom prelungi pana pe 12 iunie, pana cand s-ar fi intrat si se intra si acum in vacanta", a declarat Violeta Alexandru, in cadrul unei discutii cu antreprenorii organizata de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali.
Conform aceleiasi surse, mnistrul Muncii a explicat ca provocarea este pentru perioada vacantei de vara, iar autoritatile trebuie sa gaseasca o solutie pentru grupele mici de copii.
"V-as putea spune ce opinie am eu. Cred ca trebuie gasita o solutie, cu respectarea regulilor de preventie, in aceeasi logica (pe modelul respectarii distantarii sociale la terase si restaurante, n.r.) ma gandesc si pentru cei care pot sa desfasoare, intr-o alta organizare, activitati pe durata verii pentru un numar limitat de copii, pentru grupe mici de copii, deci probabil ca si aici trebuie gasite niste solutii care sa asigure toate masurile de protectie pentru copii, dar nu am luat inca o decizie. E clar ca va fi o solutie tip fonduri pentru a putea sa-ti gasesti un sprijin gen bona, fie o solutie tip sprijin pentru anumite activitati gen crese, educatie sau program din acesta after-school de petrecere a unei activitati educative intr-un spatiu, ar putea fi permisa, cu anumite modificari care tin de organizarea in salile respective, adica cu un numar redus de copii, cu reguli de distantare clare. Dar nu s-a luat inca o decizie aici. Singura decizie spre care ne indreptam este a prelungirii termenului de acordare a sprijinului pentru parintii care trebuie sa ramana in continuare acasa si dupa 15 mai pana la finalizarea formala a cursurilor, adica 12 iunie. Mai departe, in cursul lunii mai, vom prezenta care sunt masurile", a amintit Violeta Alexandru.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<