Propunere legislativa: Cum va fi pedepsita defaimarea sociala? Ce va spune legea despre incalcarea demnitatii umane?

promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grupdemnitate umanedefaimare socialaamenda defaimare sociala
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
La Senat se afla inregistrata o propunere legislativa deosebit de importanta: Propunere legislativa privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup.


In data de 21 septembrie 2015, propunerea legislativa a fost inregistrata la Senat pentru dezbatere.

In data de 29 septembrie 2015, propunerea a fost trimisa pentru punct de vedere la Guvern.

Pe data de 7 octombrie 2015, propunerea legislativa a fost adoptata de Senat cu 52 de voturi DA, 23 de voturi NU si 3 abtineri.

Contraventii pentru nerespectarea legii!

Daca aceasta propunere legislativa se va aproba si vom avea o lege oficial adoptata, atunci defaimarea sociala va constitui contraventie si se va sanctiona cu amenda de la 1000 de lei la 30.000 de lei, daca este vizata o personala fizica. Daca este vizat un grup social, amenzile sunt de 2000 de lei - 60.000 de lei.

Conform propunerii legislative, persoanele care se considera vizate de defaimare sociala pot formula, in fata instantei de judecata, o cerere pentru acordarea de despagubiri si restabilirea situatiei anterioare defaimarii sociale sau anularea situatiei create prin discriminare, conform dreptului comun.

Aceasta cerere este scutita de taxa judiciara de timbru si nu este conditionata de sesizarea Departamentului pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei sau a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Notiuni pe care se bazeaza aceasta propunere legislativa:


demnitate umana - valoarea intrinseca a oricarei fiinte umane ce decurge din integritatea sa fizica si psihica si din capacitatea sa de a judeca si de a actiona in cadrul societatii, dupa propriile alegeri, indiferent de diferentele individuale sau de apartenenta la un grup social.

defaimare sociala - fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social.

incitare la ura si discriminare sociala - incitarea publicului, prin orice mijloace, la ura sau discriminare impotriva unui grup social.


Aceasta propunere legislativa urmareste concretizarea a 3 directii importante de mers in societatea romaneasca:

1. Promovarea demnitatii umane si tolerantei in cadrul societatii

2. Garantarea tolerantei fata de orice grup social

3. Prevenirea si combaterea defaimarii sociale, a incitarii la ura si discriminare sociala



Care sunt obiectivele acestei propuneri legislative?

Concret, se doreste introducerea unor mecanisme pro-active pentru promovarea tolerantei si combaterea discriminarii.

Citez din expunerea de motive:

"Cu exceptia unor prevederi din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati, toate celelalte acte normative mentionate sunt orientate aproape exclusiv in sensul sanctionarii abaterilor de la principiile privind toleranta fata de diferentele dintre grupurile sociale. Sunt enuntate si sanctionate in principal comportamentele si atitudinile publice care pot genera anumite situatii de discriminare. Toate aceste reglementari sunt binevenite in societatea  romaneasca, dar insuficiente, intrucat nu instituie o abordare pro-activa pentru promovarea valorilor care circumscriu domeniul demnitatii umane si al tolerantei fata de diferentele de grup."

Mai mult, in expunerea de motive se precizeaza faptul ca se doreste crearea unor mecanisme de promovare a valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferentele de grup.

"Sunt vizate trei domenii prin care se pot dezvolta aceste mecanisme de promovare: educatia, mass-media si activitatea functionarilor din administratia publica centrala si locala."


>>> Conform Formei Initiatorului acestei Propuneri legislative, masterul didactic, organizat in baza Legii educatiei nationale nr. 1/2011, pentru formarea initiala in vederea ocuparii functiilor didactice din invatamantul preuniversitar va cuprinde cel putin un curs obligatoriu privind principiile pentru promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup prin activitatea educationala si regulile de solutionare a cazurilor de discriminare.

>>>> Unitatile de invatamant vor adopta un plan anul pentru implementarea actiunilor privind combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup.

>>>> In plus, manualele scolare si materialele didactice aprobate de MECS vor fi avizate in prealabil de Departamentul pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei, infiintat in baza acestei legi.

>>>> In ceea ce priveste promovarea tolerantei la nivelul administratiei publice si al functionarilor publici, in propunerea legislativa prezenta se precizeaza faptul ca in cadrul concursurilor pentru ocuparea functiilor publice vacante, organizate si gestionate conform legii, se va include si evaluarea insusirii cunostintelor in domeniul legislatiei privind demnitatea umana, combaterea discriminarii, egalitatea de sanse si promovarea tolerantei fata de diferentele de grup.

>>>> Mai mult, la nivelul tuturor institutiilor publice, indiferent de numarul de angajati si toti angajatorii cu minim 50 de angajati vor avea in Regulamentul de organizare si functionare un set de reguli referitoare la respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup.


Conform expunerii de motive, aceasta propunere  legislativa vine in completarea legislatiei comunitare in materie, fiind inspirata de "Conventia Cadru Europeana pentru Promovarea Tolerantei si Combaterea Intolerantei", propusa ca model pentru toate statele membre ale UE, de catre Consiliul European al Tolerantei si Reconcilierii.

Daca aceasta propunere legislativa se va adopta, Romania va fi primul stat membru al UE care sa promoveze acest model pro-activ pentru asimilarea la nivelul societatii romanesti a principiilor si valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferente dintre grupurile sociale.

Atentie la faptul ca prevederile expuse mai sus nu se aplica in acest moment. Propunerea legislativa a fost adoptata de Senat insa trebuie sa primeasca voturile pozitive de la Camera Deputatilor, apoi promulgata de Presedinte si publicata in Monitorul Oficial. Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema!


Sursa: Senat.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grupdemnitate umanedefaimare socialaamenda defaimare sociala

Data aparitiei: 08 Octombrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Propunere legislativa: Cum va fi pedepsita defaimarea sociala? Ce va spune legea despre incalcarea demnitatii umane? Nota: 4.05 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]