Incetare CIM cu durata determinata/incidenta CCC - mar.'06

06 Martie 2006
06 Martie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

In cazul in care o salariata, angajata cu contract individual de munca pe perioada determinata pana la 31.08.2006, naste la data de 19.06.2006, iar de la data de 01.08.2006 beneficiaza de concediu pentru crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, angajatorul poate considera ca raporturile de munca cu salariata au incetat la data de 31.08.2006?

Daca nu, ce trebuie sa faca? - atat in cazul unui angajator societate comerciala cat si in cazul unui angajator institutie publica (exemplu: unitate scolara unde salariata este invatator suplinitor pana la data de 31.08.2006).

Raspuns:

 

Ipoteza: Data expirare raporturi de munca pe durata determinata: 31.08.2006

Data nastere copil: 19.06.2006

Concediu crestere copil: 01.08.2006

Raspuns:

Atat in cazul unui angajator – societate comerciala cu capital privat, cat si in cazul unui angajator – institutie publica, pasii de urmat sunt urmatorii:

 

In primul rand trebuie sa tinem cont de faptul ca salariata beneficiaza imediat dupa  nastere de concediul de maternitate (lauzie). Pe durata acestui concediu (cu o durata minima de 42 de zile, daca a realizat stagiul de cotizare prevazut de lege), contractul individual de munca al salariatei va fi suspendat de drept in temeiul art. 50 lit. a) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

In acest interval nu veti putea concedia salariata respectiva (art. 60 lit. d) din Codul muncii) si veti putea incadra pe postul respectiv un alt salariat numai cu contract individual de munca pe durata determinata (art. 81 lit. a) din Codul muncii).

 

Astfel, angajata care a realizat stagiul minim de cotizare in conditiile O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate - 6 luni in ultimele 12 luni anteroare lunii pentru care se acorda concediul de maternitate - va avea dreptul la plata unei indemnizatii in cuantum de 85% din baza de calcul stabilita de lege. Aceasta indemnizatie se suporta integral din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si se vireaza de catre angajator prin retinere din contributiile pentru concedii si indemnizatii datorate pentru luna respectiva.

 

 La data stabilita de parti prin contractul individual de munca, raporturile de munca vor inceta de drept in baza art. 56 lit. j) din Codul muncii – independent de acest aspect, salariata care a realizat timp de 12 luni venituri salariale supuse impozitului pe venit, potrivit de O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, va putea beneficia de indemnizatia stabilita de acest act normativ.

 

 Atentie – in cazul in care incetarea raporturilor de munca intervine pe durata concediului si indemnizatiei de maternitate, se va pune problema preluarii in plata a acestui drept, potrivit conditiile O.U.G. nr. 158/2005.

 

 In exemplul concret pe care l-ati prezentat, daca salariata a lucrat pana la data acordarii concediului de maternitate, iar perioada lucrata cumulata cu perioada in care a beneficiat de concediul si indemnitzatia de maternitate totalizeaza 12 luni, va avea dreptul la indemnizatia pentru cresterea copilului – contractul individual de munca incetand de drept la data de 31.08.2006 in temeiul art. 56 lit. j din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]