Intrebare:
Viceprimarul, persoana aleasa in functie de demnitate publica in cadrul autoritatii publice locale, i se retrage sprijinul politic si pierde calitatea de consilier si pe cea de viceprimar, are dreptul la preaviz?
Raspuns:
Art. 18 alin. (4) din legea nr. 393/2004, modificata si completata, privind statutul alesilor locali, mandatul viceprimarului poate inceta inainte de termen in urma eliberarii sau revocarii acestuia din functie, conform Legii nr. 215/2001, republicata.
Asa cum prevede art. 57 alin. (4) din Legea nr. 215/2001 republicata, schimbarea din functie a viceprimarului se poate face de catre consiliul local, prin hotarare (...).
Din analiza contextului Legii nr. 393/2004 si in special al art. 35 si urm., rezulta ca alesii locali reprezinta o categorie de exponenti ai autoritatii publice cu caracter special. in acest sens, ei beneficiza de de propriile reglementari, ce nu pot fi asimilate in totalitate mecanismelor de functionare a legislatiei muncii sau a aceleia aplicabile in cazul raporturilor de serviciu ale functionarilor publici.
Astfel, desi ei au drepturi legate de concediu, de vechime in munca, de remunerare lunara, iar in planul asigurarilor sociale cunosc reglementari similare angajatilor cu contract individual de munca, modalitatile de incetare a activitatii lor nu este supusa acelorasi reguli, ci a unora proprii adaptate specificului activitatii.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Revenind la intrebarea dvs. si tinand cont de rationamentele aratate mai sus, apreciem ca schimbarea din functie a viceprimarului, isi gaseste temeiul juridic in actele normative aratate mai sus si nu necesita acordarea preavizului.
Concluzia este, am spune, fireasca. Potrivit principiului simetriei, alegerea, dar si schimbarea din functie este apanajul consiliului local, iar riscurile pierderii pozitiei privilegiate a viceprimarului sunt de natura pozitiei ocupate de acesta si nu necesita un sistem suplimentar de protectie de genul preavizului in cazul concedierilor reglementate de legislatia muncii.