Cum se realizeaza planificarea concediilor de odihna. Ce prevede Codul muncii

planificare concedii de odihnaconcediu se odihna 2017art.148 Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Este demn de mentionat ca potrivit art. 148 din Codul muncii in scopul efectuarii, concediul de odihna trebuie in prealabil programat.

Asadar, aceasta programare, colectiva sau individuala, se face de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale.

IMPORTANT! Consultarea poate interveni pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

"Ne puteti explica la ce se refera acea perioada de 3 luni specificata la art. 148 alin. (2) si alin. (3)?", se intreba cineva in cadrul PortalCodulMuncii.ro.


Precizam inca de la inceput ca in cazul programarilor colective, perioadele de concediu trebuie sa aiba o durata minima (3 luni) fara sa se prevada durata maxima; acesta insa nu va putea fi decat sfarsitul anului pentru care acele concedii sunt programate.

In cazul programarilor individuale, dimpotriva, perioada prevazuta in care salariatul are dreptul de a efectua concediul este una maxima (de 3 luni).

Alineatul (4) arata obligatia salariatului de a solicita efectuarea concediului de odihna cu cel putin 60 de zile anterior efectuarii acestuia.

ATENTIE: acesta este termenul minim, iar salariatul poate face solicitarea si anterior acestui termen, de pilda, cu 65, 70 sau 80 de zile etc. inainte.

Concediul de odihna presupune neprestarea muncii de catre salariati, precum si faptul ca angajatorul este cel care organizeaza activitatea, si pentru evitarea abuzurilor angajatorului in acordarea concediilor de odihna, dar si a tentatiei salariatilor de a beneficia de concediu de odihna toti in aceeasi perioada. Tocmai de aceea legiuitorul a reglementat organizarea planificata a concediului de odihna.

Angajatorul are obligatia, la finalul fiecarui an, sa planifice organizarea concediilor tuturor salariatilor.


Sursa: PortalCodulMuncii




de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
planificare concedii de odihnaconcediu se odihna 2017art.148 Codul Muncii

Data aparitiei: 03 Martie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum se realizeaza planificarea concediilor de odihna. Ce prevede Codul muncii Nota: 3.63 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]