legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Comisionul datorat la ITM

Editorial, 14.08.2009 - Gabriela Chirazof

Contractele individuale de munca īncheiate de urmatoarele categorii de angajatori vor fi īnregistrate, īn termen de 20 de zile de la data īncheierii lor, la inspectoratele teritoriale de munca:
- persoanele fizice;
- societatile comerciale cu capital privat;
- asociatiile cooperatiste;
- asociatiile familiale;
- asociatiile, fundatiile, organizatiile sindicale si patronale;
- orice alte organizatii care sunt constituite si functioneaza potrivit legislatiei romāne.

Carnetele de munca ale salariatilor īncadrati la acesti angajatori se pastreaza si se completeaza de catre inspectoratele teritoriale de munca īn a caror raza teritoriala īsi are sediul angajatorul.

Angajatorii care au īnfiintat sedii secundare īn alte judete decāt īn cel unde angajatorul īsi are sediul pot solicita ca pastrarea si completarea carnetelor de munca ale salariatilor care presteaza munca īn cadrul sediilor secundare sa se faca de catre inspectoratele teritoriale de munca īn a caror raza teritoriala īsi desfasoara activitatea acestea. Īn acest caz, angajatorii au obligatia de a īnregistra contractele individuale de munca ale salariatilor si de a depune actele privind executarea, suspendarea, modificarea si īncetarea contractelor individuale de munca si dovezile de calculare a drepturilor salariale la inspectoratul teritorial de munca īn a carui raza teritoriala īsi desfasoara activitatea sediul secundar si de a detine la sediul secundar o copie a acestor documente.

La solicitarea unor angajatori care au posibilitatea de a pastra si completa carnetele de munca ale salariatilor, inspectoratele teritoriale de munca pot aproba ca aceste operatiuni sa fie efectuate de catre acesti angajatori, avand urmatoarele obligatii:
- sa depuna lunar la inspectoratul teritorial de munca dovezile de calculare a drepturilor salariale, pāna la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata acestora;
- sa prezinte carnetele de munca ale salariatilor la inspectoratele teritoriale de munca, la īncetarea contractelor individuale de munca ale acestora, īn vederea certificarii īnscrierilor efectuate.

Pentru prestarea serviciilor prevazute īn prezenta lege, inspectoratele teritoriale de munca vor percepe un comision stabilit dupa cum urmeaza:
- 0,75% din fondul lunar de salarii, angajatorilor carora le pastreaza si le completeaza carnetele de munca;
- 0,25% din fondul lunar de salarii, angajatorilor carora le presteaza serviciile constānd īn verificarea si certificarea legalitatii īnregistrarilor efectuate.
___________________________________________________________________
Aveti acces rapid la informatii complete si profesionale despre legislatia muncii!
Cele 800 de pagini si 50 de capitole ale Consilierului – Codul muncii acopera toate aspectele relatiei angajat – angajator, pana in cele mai mici amanunte. Iar pentru cazurile atipice apelati gratuit la serviciul de consultanta de specialitate al Consilierului.
___________________________________________________________________

Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]