Clauza de mobilitate

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Ce as putea face in cazul in care avem 3 persoane domiciliate in Pitesti si care ar trebui sa lucreze in aceeasi localitate in sediul clientului, noi neavand punct de lucru deschis acolo.
Sediul central este la Oradea cu un punct de lucru la Bucuresti.
Exista vreo posibilitate de a face o anexa la contractul individual de munca prin care sa stabilim ca-si desfasoara activitatea in sediul clientului care este in aceeasi localitate cu ceea de domiciliu?
Daca da, care sunt procedurile de urmat si consecintele? M-as bucura daca ati putea sa-mi trimiteti si modelele actelor pe care ar trebui sa le emit.
Ceea ce am dori noi sa evitam sunt costurile suplimentare legate de diurna, sau inchirierea unui spatiu de care nu avem nevoie.

Raspuns:

In conditiile in care anumiti angajati urmeaza sa desfasoare activitatea profesionala in mod permanent intr-un loc de munca distinct de sediul angajatorului, sau dupa caz, de punctul de lucru al acestuia, fara ca acesta sa fie considerat delegat in acceptiunea Codului muncii, solutia este deosebit de simpla, cu atat mai mult cu cat locul de desfasurare a activitatii coincide cu domiciliul respectivilor angajati.
Va recomandam in acest caz sa stabiliti prin act aditional la contractul individual de munca al respectivilor angajati faptul ca locul de munca al acestora (lit. D) din Ordinul nr. 64/2003 pentru aprobarea modelului cadru al contractului individual de munca, cu modificarile si completarile ulterioare) este la sediul clientului societatii angajatoare, stabilind concomitent o clauza de mobilitate remunerata in conditiile art. 25 din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, menita a compensa faptul ca salariatul nu isi executa obligatiile de serviciu intr-un loc stabil de munca – plecand de la premisa potrivit careia, salariatul poate fi trimis in vedere desfasurarii activitatii si la un alt client al societatii angajatoare.


Modelul clauzei de mobilitate nu este unul unitar, aceasta clauza trebuind sa fie adaptata de fiecare data situatiei concrete la nivelul angajatorului.

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 19 Martie 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Clauza de mobilitate Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]