Vesti bune in ceea ce priveste cifra de afaceri din comertul cu ridicata, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, avand in vedere ca a crescut, in termeni nominali, in primele cinci luni ale anului, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 5,3%, respectiv cu 8%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.
Aceste informatii au fost date publicitatii de catre Institutul National de Statistica (INS) in data de 21 iulie 2023.
Pe serie bruta, avansul afacerilor din comert a fost generat de cresterea activitatilor de intermediere in comertul cu ridicata (+25%), a comertului cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+16,7%), a comertului cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+16%), a comertului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+10,4%), a comertului cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+6,9%), a comertului cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+3,5%) si a comertului cu ridicata nespecializat (+2,4%). Comertul cu ridicata specializat al altor produse a scazut cu 6,1%.
In mai comparativ cu aprilie, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 13,1%, datorita avansului cifrei de afaceri din comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+24,6%), comertului cu ridicata nespecializat (+20,7%), comertului cu ridicata specializat al altor produse (+18,5%), comertului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+13,6%), comertului cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+13,5%), activitatilor de intermediere in comertul cu ridicata (+13,4%) si comertului cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+5,8%). Comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii a scazut cu 3,4%.
Cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2023, comparativ cu luna precedenta, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 4,2%.
In mai 2023 comparativ cu mai 2022, cifra de afaceri din comertul cu ridicata (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, a crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 6,9%, datorita cresterii cifrei de afaceri din comertul cu ridicata al produselor agricole brute si al animalelor vii (+31%), activitatile de intermediere in comertul cu ridicata (+20,1%), comertul cu ridicata al altor masini, echipamente si furnituri (+19,6%), comertul cu ridicata al bunurilor de consum, altele decat cele alimentare (+12,7%), comertul cu ridicata al echipamentului informatic si de telecomunicatii (+12,5%), comertul cu ridicata nespecializat (+3,2%) si din comertul cu ridicata al produselor alimentare, al bauturilor si al tutunului (+2,6%). Comertul cu ridicata specializat al altor produse a scazut cu 7,7%.
Pe serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna mai 2023, comparativ cu luna mai 2022, afacerile din comert au crescut, in termeni nominali, pe ansamblu, cu 7,2%, concluzioneaza INS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Angajare persoane cu dizabilitati pe posturile vacanteIntrebare: Suntem o companie din industria horeca cu aprox. 120 angajati. Dorim sa ne clarificati cu privire la angajarea de persoane cu dizabilitati/handicap. Este o obilgatie legala? Ce se intampla daca nu angajam? Am inteles ca legislatia s-a schimbat cu 1 ian 2025. Mentionam ca nu avem angajati de acest fel in companie. Lunar din fondul de handicap folosim jumatate din suma pentru achizitia de diverse produse de la unitati protejate.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Munca in zi de sarbatoare legala. Obligatiile angajatoruluiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarea speta: Suntem o societate care aplica prevederile art. 141 din Codul muncii, activitatea nu poate fi intrerupta datorita specificului activitatii (supermarket) astfel ca in data de 1 Mai - sarbatoare libera legala, o parte din colegi au lucrat. Un salariat care lucreaza 21 de zile in luna Mai, din care o zi a lucrat-o pe data de 1 Mai, a beneficiat de 10 libere in luna, trebuie sa-i mai acordam inca o zi libera, in termen de 30 zile, pentru ca a...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<