Cum incadrati tinerii in munca

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cristina Cristescu in: " Expertul dvs. in... Legislatia muncii + Asigurari sociale + Resurse umane ", ianuarie 2008

Incadrarea in munca a tinerilor reprezinta o problema sensibila atat din perspectiva asigurarilor sociale, cat si a legislatiei muncii.

Acest subiect a prilejuit emiterea unui complex de norme juridice cuprinse in acte normative europene si interne, menite a proteja interesele tinerilor angajati in contextul unei societati concurentiale care forteaza natura umana sa isi depaseasca limitele fizice, psihice si morale.

Atentie!
Avem in vedere elevii si studentii pentru a caror incadrare in munca pe durata vacantelor, angajatorii pot beneficia de o subventie din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conformitate cu prevederile Legii nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, publicata in M.Of. nr. 217 din 30/03/2007 si ale H.G nr. 726/2007 de aprobare a Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 72/2007, publicata in M.Of. nr. 477 din 17/07/2007.

Cuantum
Stimulentul financiar pe care il pot accesa angajatorii in baza actelor normative sus-mentionate, reprezinta o suma egala cu 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului, in vigoare in luna pentru care se acorda acest stimulent financiar.

Procedura
Nu ne propunem sa elucidam implicatiile statutului de elev sau student, intrucat nici prevederile actului normativ in cauza nu fac distinctie intre diferitele tipuri de persoane care frecventeaza cursurile institutiilor de invatamant.
Este suficient ca tanarul pentru care angajatorul solicita acordarea stimulentului sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1.sa aiba capacitatea juridica pentru a fi incadrat in munca;

Sfatul expertului
Sub acest aspect, se vor putea solicita stimulente pentru elevii/studentii care:

- au varsta cuprinsa intre 15 si 16 ani, avand capacitate de munca restransa, limitata de necesitatea obtinerii acordului prealabil al parintilor la incadrarea in munca, urmand a beneficia de masurile de protectie speciale prevazute de lege in cazul tinerilor;

- au varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani avand capacitate de munca deplina, urmand a beneficia de masurile de protectie speciale prevazute de lege in cazul tinerilor;

- au 18 ani impliniti, avand capacitate de munca deplina, fara a beneficia de masuri de protectie speciale;

- au implinit anumite varste prevazute de legi speciale pentru incadrarea in munca pe functii care presupun un grad inalt de responsabilitate si o maturitate psihica/intelectuala (ex. gestionari, ghizi de turism, personal de paza).

Atentie!
In contextul Legii nr. 72/2007 si al normelor de aplicare a acestui act normativ, nu exista limitari exprese privind varsta minima si cea maxima a elevului/studentului, pentru a putea fi accesat stimulentul.

Limita inferioara de varsta este data de regulile generale privind capacitatea juridica in dreptul muncii, asa cum au fost prezentate mai sus.
Limita superioara de varsta nu este reglementata, singura conditie de accesare a stimulentului fiind legata de calitatea de student/elev.

2. sa urmeze cursurile unei institutii de invatamant care functioneaza in conditiile legii;

Procedura
In acest sens, elevului/studentului i se va solicita sa prezinte o adeverinta eliberata de institutia de invatamant.
Informatiile cuprinse in aceasta adeverinta trebuie sa faca referire atat la statutul de elev sau dupa caz, student, cat si la faptul ca acesta frecventeaza cursurile, precizandu-se expres si perioada de vacanta.

Atentie!
Institutia de invatamant poate fi particulara sau de stat, singura conditie impusa de lege vizand functionarea sa in conditii de legalitate.

Legea nu conditioneaza acordarea stimulentului de frecventarea unei anumite forme de invatamant – de zi, cu frecventa redusa sau la distanta.

Integral in " Expertul dvs. in... Legislatia muncii + Asigurari sociale + Resurse umane "

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 14 Ianuarie 2008
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum incadrati tinerii in munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]