In codul muncii apare termenul "Felul Muncii". Cum se defineste acest termen?

19 Iunie 2007
19 Iunie 2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Raspuns:
 
Va prezentam in continuare cateva definitii doctrinare:
 
Felul muncii este dat de ocupatie, care semnifică functia sau meseria salariatului, conform Clasificării Ocupatiilor din Romainia. Ocupatia poate coincide sau nu cu profesia salariatului, care constă in specialitatea detinuta, ca urmare a studiilor. (Ion Traian Stefanescu, Tratat de dreptul muncii, vol. I, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003, pagina 404).
 
Felul muncii este dat de ocupatie, care exprimă tocmai functia sau meseria salariatului şi care trebuie să se incadreze in Clasificarea Ocupatiilor din Romainia .(Eufemia Vieru, Dumitru Vieru, Dreptul muncii, Editura Lucman, Bucuresti, 2004, pagina 383)
 
Felul muncii este reprezentat de functia sau meseria exercitată de salariat, cu precizarea pregătirii sau calificării profesionale .(Vasile Val Popa, Dreptul muncii, Editura All Beckm Bucuresti, 2004, pagina 48)
 
Criteriul calificării profesionale nu este suficient pentru definirea felului muncii, avaind in vedere că adeseori posturi ce reclamă aceeaşi calificare profesională se caracterizează prin atributii diferite. De aceea, criteriul care defineste cel mai bine felul muncii consta in functia sau meseria exercitata de salariat. Functia, care poate fi de conducere sau de executie, consta in desfasurarea unei activitari in cadrul unei ierarhii functionale, in baza unei anumite pregatiri profesionale, in timp ce meseria consta in prestarea unei activitati in baza cunostintelor obtinute prin scolarizare si practica, in cadrul unei ierarhii functionale. Felul muncii se confunda cu ocupatia salariatului, care consta tocmai in functia sau meseria exercitata de acesta. (Ovidiu Macovei, Continutul contractului individual de munca, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004, paginile 155-159)


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]