Intrebare:
Daca unui salariat i-a fost suspendat contractul individual de munca pentru efectuarea serviciului militar obligatoriu, iar la terminare si-a reluat activitatea la acelasi loc de munca, in baza carui act normativ aceasta perioada se considera vechime in munca? Exista condiţii de indeplinit?
Raspuns:
Potrivit art. 4 din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 140 din 1 aprilie 2000 in sistemul public sunt asigurate persoanele fizice, denumite si asiguraţi. Asiguraţii pot fi cetaţeni romani, cetaţeni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinţa in Romania. Asiguraţii au obligaţia sa plateasca contribuţii de asigurari sociale si au dreptul sa beneficieze de prestaţii de asigurari sociale.
In temeiul art. 37 din acelasi act normativ in sistemul public stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat si platit contribuţia la bugetul asigurarilor sociale de stat de catre angajator si asigurat.
Stagiul de cotizare corespunzator contribuţiei de asigurari sociale datorate in condiţiile art. 21 alin. (6) din Legea nr. 19/2000 se determina prin aplicarea asupra perioadei de cotizare a raportului dintre cota de contribuţie individuala de asigurari sociale si cota de contribuţie de asigurari sociale aprobata pentru locurile de munca in condiţii normale.
Potrivit art. 38 in sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite perioade asimilate, in care asiguratul:
a) a beneficiat sau beneficiaza de drepturi de asigurari sociale, cu excepţia celor prevazute la art. 40 lit. a)-c) si e);
b) a urmat cursurile de zi ale invaţamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;
c) a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Astfel, aceste persoane beneficiaza de perioade asimilate, daca in aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare.
Stagiul de cotizare se certifica asiguraţilor anual, din oficiu, de catre CNPAS, prin casele teritoriale de pensii.
Stagiul de cotizare se certifica si la cererea asiguraţilor, contra cost, oricand in timpul anului. Tariful serviciului respectiv se stabileste anual de CNPAS.
In concluzie, stagiul de cotizare, reglementat de Legea nr. 19/2000, este cunoscut si sub denumirea de vechime in munca. Stagiul de cotizare este compus din perioade de activitate salariata in care s-a platit CAS (vechime in munca) la care se adauga eventualele perioade asimilate, in cazul nostru, stagiul militar.