Indemnizatia pentru cresterea copilului - incidenta unei clauze din CCM la nivel de unitate - oct. '06

11 Octombrie 2006
11 Octombrie 2006
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Intrebare:

Conform O.U.G. nr. 148/2005 salariatii aflati in concediu pentru crestere copil pana la 2 ani beneficiaza de indemnizatia lunara de 800 lei RON cu conditia sa nu realizeze venituri profesionale supuse impozitului. Prin contractul colectiv de munca firma plateste o diferenta intre salariul de baza si indemnizatia cuvenita. Aceasta suma se mai plateste in conditiile noii OUG nr. 148/2005? Este considerata venit profesional? Salariatii respectivi beneficiaza de 800 lei RON sau de 300 lei RON + diferenta conform CCM aplicabil la nivel de unitate?

Raspuns:

In conditiile intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, trebuie sa analizati daca prevederea contractului colectiv de munca la nivel de unitate mai este de folos angajatilor societatii si dupa caz sa renegociati si sa modificati aceasta dispozitie.

Compensarea diferentei dintre salariul de baza si indemnizatia pentru cresterea copilului oferita de societate, reprezinta in conditiile O.U.G. nr. 148/2005 un venit profesional supus impozitului pe venit in acceptiunea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

In situatia realizarii acestui venit, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului in cuantum de 800 lei (RON) va fi suspendata cu ziua urmatoare celei in care salariatul avand raporturile de munca suspendate, realizeaza venitul supus impozitarii.

Beneficiarul va avea obligatia de a comunica in scris primariei aceasta modificare in termen de 5 zile de la incasarea venitului platit de societate in baza contractului colectiv de munca la nivel de unitate.

In acest caz, la cererea sa, salariatul ar putea beneficia numai de acordarea unui stimulent lunar in cuantum de 300 lei (RON) in cursul anului 2006.


Prin prisma acestor modificari in plan legislativ, va recomandam modificarea in consecinta a contractului colectiv de munca la nivel de unitate.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]