Intrebare:
In carnetul de munca se inregistreaza toate perioadele de suspendare a contractului individual de munca?
Raspuns:
Pana in prezent nu exista o practica unitara la nivelul inspectoratelorteritoriale de munca din tara legata de inscrierea in carnetul de munca atuturor perioadelor de suspendare a raporturilor de munca – singurasituatie de suspendare care a fost inregistrata in mod constant in carnetulde munca la nivelul intregii tari a fost concediul pentru cresterea copilului acordat in baza Legii nr. 19/2000, respectiv O.U.G. nr. 148/2005, avand in vedere durata in timp a acestui caz de suspendare.
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
In ceea ce priveste celelalte situatii de suspendare a raporturilor de munca (concedii pentru incapacitate temporara de munca, concedii fara plata etc. ), decizia privind inscrierea sau neinscrierea acestora in carnetul de munca apartine inspectoratelor teritoriale de munca din raza teritoriala in care angajatorul isi are sediul, in functie de dispozitiile interne ale conducatorilor acestor institutii – neexistand un temei legal in acest sens (nici Decretul nr. 92/1976 privind carnetul de munca si nici Ordinul ministrului muncii nr. 136/1976 pentru aprobarea metodologiei de intocmire, completare, pastrare si evidenta a carnetului de munca nu reglementeaza aceasta situatie).
In cazul in care completati la sediul unitatii carnetele de munca ale angajatilor, potrivit dispozitiilor art. 10 din Legea nr. 130/1999, modificata si completata, va recomandam sa urmati practica inspectoratului teritorial de munca de care apartineti.