Cumulul salariat+administrator este posibil in cazul SRL-urilor

24 Martie 2008
24 Martie 2008
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Editorial, 24.03.2008 - cons. jur. Marcel Vasile

Ma numar printre aceia (foarte multi) care au sustinut ca dupa intrarea in vigoare a OUG nr. 82/2007 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si a altor acte normative incidente, cumulul „salariat+administror” sau cumulul „asociat unic + administrator+salariat” nu este posibil in cazul societatilor comerciale cu raspundere limitata. Nu mai revin asupra argumentelor pentru ca astazi nu mai are niciun fel de importanta. Vineri 21 martie a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 219, Ordinul ministrului muncii, familiei si egalitatii de sanse si al presedintele Institutului National de Statistica nr. 170 din 10 martie 2008 privind completarea Clasificarii Ocupatiilor din Romania.

Prin acest ordin a fost completata Clasificarea Ocupatiilor din Romania cu 210 noi ocupatii, in timp ce alte ocupatii a fost excluse, modificate, redenumite sau inlocuite. Una dintre aceste ocupatii este cea de administrator societate comerciala, care are codul 241939. Asadar, cumulul mai sus amintit este posibil. Atunci cand toata lumea sustinea contrariul, Cristina Cristescu scria in articolul Care este CAS-ul datorat de asiguratii aflati in pozitii-cheie la conducerea societatilor comerciale?” publicat in nr. 29 (octombrie 2007) al newsletter-ului Expertul dvs. in... Legislatia Muncii + Asigurari Sociale + Resurse Umane” urmatoarele: „asociatul unic – administrator – salariat nu mai este supus interdictiilor de cumul al calitatilor de administrator si salariat, prin urmare, in aceasta tripla calitate, va prevala asigurarea in baza CIM, impartind contributia de asigurari sociale cu angajatorul.”

Timpul i-a dat dreptate. Poti accesa Ordinul nr. 170/2008 cu ajutorul link-ului de mai jos:


Ordin nr. 170/2008

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]