Retinerile din salariu - septembrie '06

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

O firma da la angajare salariatilor sai telefon mobil cu un anumit plafon.
In cazul in care acest plafon este depasit i se calculeaza suma si i se retine din salariu. Partea mai grava este ca atunci cand se hotarasc sa plece din firma, salariatii abuzeaza de telefon depasind cu mult plafonul stabilit, ajungandu-se in situatia in care banii din salariu nu ii acopera in totalitate aceasta depasire. Mentionez ca intre firma si salariat nu exista nici un act scris prin care sa se stabileasca acest plafon.

Intrebarile mele sunt:

1. Este legal sa i se opreasca din salariu depasirea acestui plafon, fara a avea ceva scris intre parti?

2. Ce trebuie facut pentru a nu avea necazuri in cazul in care un salariat nu este de acord cu restituirea sumei?

Raspuns 1:

Din pacate, procedura pe care ati instituit-o in ceea ce priveste retinerea din salariul brut a cheltuielilor aferente depasirii plafonului cheltuielilor telefonice nu respecta dispozitiile legale.

Astfel, art. 164 din Codul muncii permite retinerea din salariu - pe statul de plata - numai in cazul in care datoria salariatului lichida si exigibila, avand ca izvor raspunderea patrimoniala respectiv
imbogatirea fara justa cauza, este operata in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile.

In conditiile in care efectuati retinerea din salariu in conditiile la care va referiti, o actiune in instanta a salariatului va duce la restituirea integrala a sumelor astfel retinute, iar un control de rutina al inspectoratului teritorial de munca va poate atrage sanctiuni de natura contraventionala.

Va recomandam in orice caz sa stabiliti in scris, pe calea unui acord bilateral cu salariatul, care este plafonul maxim al convorbirilor si cum urmeaza sa fie restituita suma care depaseste acest plafon - dupa caz, salariatul isi asuma obligatia ca in situatia depasirii plafonului stabilit sa verse la casieria unitatii suma aferenta acestei depasiri.

In orice caz, plata convorbirilor telefonice suplimentare urmeaza a se face dupa incasarea pe statul de plata a drepturilor salariale nealterate.

Raspuns 2:

Executarea silita de catre angajator nu este permisa, nici chiar in situatia in care exista inscrisuri doveditoare a datoriei - cum nu se intampla in cazul de fata !

Singura posibilitate legala de recuperare a datoriei in cazul in care salariatul nu o achita de buna-voie, consta in introducerea in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului a unei actiuni in instanta -actiune care urmeaza regimul jurisdictiei conflictelor de munca.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 27 Septembrie 2006
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Retinerile din salariu - septembrie '06 Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]