Consultanta in afaceri | Manager
 

4.3. Exemple de scale si fise de evaluare

Scalele de evaluare reprezinta un popular sistem de evaluare a angajatilor. Sarcina celui care face aprecierea este sa estimeze gradul in care un individ poseda o anumita calitate. Principiul de baza consta in evaluarea subiectilor separat, la fiecare criteriu care surprinde insusirile specifice unei anumite profesii. Exemplu de criterii:cantitatea muncii, calitatea muncii, disciplina, comportamentul in echipa . Independent, se poate face si o apreciere a competentei profesionale. 

Scalele de evaluare pot fi de mai multe tipuri, dar, indiferent de forma pe care o iau, ele se bazeaza pe atribuirea de calificative conform unor standarde prestabilite. Fiecare individ va fi apreciat independent, nu in raport cu grupul din care face parte.

1. Scalele de evaluare grafice

Pe un segment de dreapta sunt reprezentate mai multe repere care desemneaza niveluri de competenta , acestea fiind dispuse de la polul de nedorit (negativ) la polul de dorit (pozitiv). Evaluatorul trebuie sa marcheze, pe segmentul de dreapta respectiv, pozitia unde considera ca se incadreaza mai bine persoana evaluata .

2. Scalele de evaluare cu pasi multipli

Acest sistem de evaluare consta in alcatuirea unei liste de criterii, fiecare detaliat pe cateva etape (cativa pasi), de obicei intre 5 si 9. Sarcina evaluatorului consta in a marca, pentru fiecare aspect, casuta care corespunde cel mai bine comportamentului celui evaluat. Aceste scale de evaluare sunt frecvent utilizate in organizatii, datorita faptului ca ofera o imagine analitica a ceea ce se evalueaza si dau o descriere succinta atat a calitatii-criteriu evaluate, cat si a nivelurilor pe care se face evaluarea. Cre te astfel gradul de exactitate, de obiectivitate al evaluarilor.

Scale de evaluare grafice

Calitatea muncii

Superioara I —I —I —I —I Inferioara
12345

Calitatea muncii

12345678910
I —–I —–I —–I —–I —–I —–I —–I —–I —–I
Prea multe eroriAproape de medieErori ocazionaleNu face erori
aproape niciodata
 
Scale de evaluare cu pasi multipli
 

Factori de performanta

Niveluri de performanata

 

Excelent

Uneori
superior

Trusa sanitara de prim ajutor
Trusa sanitara de prim ajutor

Vezi detalii

Departamentul HR - Pachet dedicat
Departamentul HR - Pachet dedicat

Vezi detalii

202 Modele fise de post
202 Modele fise de post

Vezi detalii
Mediu

Nesatis-
facator
 
Calitatea muncii
 - precizie
 - economie
 - ordine
 
 
 
 
( _ )
( _ )
( _ )
( _ )
( _ )
( _ )
 
( _ )
( _ )
( _ )
( _ )
( _ )
( _ )

 

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 22 Mai 2005
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi
4.3. Exemple de scale si fise de evaluare
 

 
x


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

 

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

 
Ce Se Intampla Daca Iau Pensie De Urmas?Intrebare: Buna ziua! As dori sa primesc din partea dumneavoastra cateva lamuriri in legatura cu urmatoarele aspecte: Sunt student in anul III la invatamant la distanta ,la facultate de stat si primesc bursa de urmas ( tatal decedat cu mult timp in urma ) ,si in acelasi timp lucrez cu carte de munca cu un venit de 900 lei. vreau sa stiu ce se poate intampla daca nu am frecventat cursurile la facultate dar am continuat sa iau pensia. din cate stiu cei ce sunt sub 26 de ani si urmeaza
 

Raspuns: Multumesc de raspuns , dar ce voiam mai exact sa stiu e : daca eu nu am frecventat cursurile la fa... citeste tot raspunsul aici


 

eNews Legislatia Muncii


Descarca GRATUIT raportul special

"Evaluarea Angajatilor - Modele si explicatii de la specialisti"

» Alte Newslettere Gratuite