Consultanta in afaceri | Manager
detalii aici

Cauti un loc de munca?


Stiati ca...
...... exista peste 40 de documente OBLIGATORII pe care inspectorii ITM le verifica atunci cand vor sa va amendeze cu orice pret >> Detalii aici <<
:: mai multe intrebari si raspunsuri

Avertisment scris. Cercetare disciplinara prealabila


Intrebare:

Un salariat a savarsit o abatere disciplinara. In ideea ca i se va da un avertisment scris conducerea unitatii a dispus verbal audierea/ancheta prealabila a salariatului in ziua cand a luat cunostinta de abaterea disciplinara. Persoanele imputernicite de conducere au intocmit in aceeasi zi un proces verbal pentru informarea conducerii institutului. Salariatul a refuzat sa prezinte explicatii in scris in timpul audierii. Dupa 3 zile a fost sanctionat cu avertisment scris.

Cunoastem faptul ca in timp ce Codul Muncii (art. 267 alin. 1) nu prevede cercetare disciplinara prealabila in cazul sanctionarii cu avertisment, din CCM Unic la Nivel National (art. 75 alin (1)) rezulta, ca dimpotriva, este obligatorie cercetarea disciplinara si in cazul avertismentului scris. Art. 258 lit. g din Codul Muncii stabileste ca regulile referitoare la procedura disciplinara sunt cuprinse in Regulamentul Intern. In Regulamentul Intern al unitatii in capitolul „Reguli referitoare la procedura disciplinara se prevede ca se va face o ancheta prealabila in cazul avertismentului scris, fara a se solicita toate etapele prevazute pentru celelalte sanctiuni. Nu s-a transmis convocator scris in termenul prevazut. Toate celelalte cerinte din Codul Muncii si CCMUN au fost respectate. Considerand ca prevederile Codului Muncii prevaleaza celorlalte reglementari s-a procedat in acest fel.
Data fiind aceasta situatie, s-a procedat legal?
        
Raspuns (valabil la data de 31.08.2010):
In cazurile in care un salariat savarseste cu vinovatie o abatere disciplinara intervine raspunderea disciplinara a acestuia.

Pentru a stabili vinovatia salariatului si, in functie de gravitatea faptei comise, sanctiunea aplicabila, angajatorul este obligat ca, inainte de aplicarea sanctiunii, sa efectueze o cercetare disciplinara prealabila. In vederea cercetarii disciplinare, angajatorul va numi o comisie. Angajatul in cauza va fi convocat in scris de comisia numita de angajator sa realizeze cercetarea, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile amintite, fara un motiv obiectiv, da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea fara efectuarea cercetarii disciplinare.

In conformitate cu dispozitiile Codului Muncii, efectuarea cercetarii disciplinare nu ar fi obligatorie in cazul in care sanctiunea aplicabila este avertismentul scris.

Insa, Contractul colectiv de munca unic la nivel national nu face o asemenea distinctie, ci prevede ca, „sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio sanctiune nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

Avand in vedere principiul potrivit caruia dispozitiile „mai favorabile salariatilor cuprinse in contractele colective de munca prevaleaza celor „mai putin favorabile prevazute de lege sau de contractele colective de munca incheiate la nivel inferior, apreciem ca, in temeiul dispozitiilor contractului colectiv de munca unic la nivel national, angajatorul trebuie sa efectueze cercetarea disciplinara prealabila, indiferent de sanctiunea pe care o va aplica.

Instituirea obligatiei pentru angajator de a efectua cercetarea disciplinara si in cazul in care sanctiunea aplicabila ar fi avertismentul scris este in beneficiul salariatului, intrucat acestuia i se da sansa de a se apara si de a-si dovedi nevinovatia, chiar si in situatia in care acuzatiile ce i se aduc nu sunt foarte grave.

Aceasta solutie apare ca fiind logica, din moment ce sanctiunea aplicabila ar trebui sa rezulte in urma analizarii circumstantelor in care a fost comisa abaterea si a gradului de vinovatie a salariatului in cauza. Or, o asemenea analiza nu poate avea loc decat in cadrul cercetarii disciplinare prealabile.

Asadar, dispozitiile din Codul muncii nu prevaleaza celor cuprinse in contractul colectiv de munca aplicabil daca sunt acestea sunt mai favorabile salariatului.

Asa fiind, comisia numita de angajator sa realizeze cercetarea avea obligatia sa il convoace pe salariat cu cel putin 5 zile lucratoare inainte, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. Intrucat nu s-a procedat astfel, masura disciplinara a fost dispusa cu nerespectarea procedurii legale ceea ce poate determina anularea ei de catre instanta de judecata daca salariatul formuleaza contestatie impotriva deciziei prin care a fost sanctionat.

Ti-a placut acest articol? Trimite-l si prietenilor tai!


Data aparitiei: 31 August 2010

ClubLegislatiaMuncii.ro - intrebarea zilei

Care Este Temeiul Legal De A Incheia Un CIM Pe Perioada Determinata

Intrebare: As dori sa aflu care este temeiul legal de a incheia un contract de munca pe perioada determinata unei persoane care va da examen in locul unei persoane care si-a dat demisia? Pot incheia contactul pe perioada determinata, postul fiind permanent.

Raspuns: Contractul pe durata determinata poate fi incheiat in urmatoarele situatii: a)înlocuirea unui salar... citeste tot raspunsul aiciARTICOLE SIMILAREULTIMELE ARTICOLETrimite opinia ta comunitatii legislatiamuncii.ro
  Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informareComentarii articol
Postat de: iv*****
  Buna ziua, VA rog sa ma ajutati cu un raspuns. Se poate face inchiderea disciplinara in aceeasi zi cu cercetarea disciplinara?
Data adaugarii: 25-Apr-2013

Postat de: ni*****
  Buna ziua, Muncesc intr-o Companie Multinationala de peste 3 ani si pana acuma o saptamana nu credeam ca un manager poate avea o asemenea atitudine fata de subaltern. Sefa departamentului in care muncesc este o persoana caruia ii place sa fie 'ridicat in slavi' ca sa zic asa. I s-a dat o functie care e prea mare pentru dansa, pentru ca a ajuns ....asa cum a ajuns pe aceasta functie. Asa cum se ajunge in Romania ....cu 'pile'. Ideea este ca din incompetenti, inapti, buni de nimica nu ne scoate pe mine si pe colegii mei, iar acum o saptamana m-a acuzat de un lucru care nu era adevarat. In aparea mea si ca ii dovedesc ca nu are dreptate cand ma acuza, i-am facut un e-mail in care i-am trimis situatia despre care ma acuza ca nu o facusem desi nu era adevarat iar de aici a inceput totul. S-a enervat ca am incercat eu sa imi demonstrez nevinovatia si a inceput sa vorbeasca urat cu mine. A folosit tot felul de injurii la adresa mea, ba a si sarit la mine sa imi ia telefonul din mana moment in care m-a si lovit. De atunci se comporta ca un copil. Nu mai imi da absolut nimica de lucru, nu mai fac nimic decat stau si citesc Codul Muncii si Legislatia Muncii pe internet. Intrebarea mea la dumneavoastra este urmatoarea: poate sa ma dea afara si care ar fi motivele care le-ar putea invoca? Si daca ma da afara, fara sa aiba motive ce pot eu sa fac? Multumesc.
Data adaugarii: 25-Ian-2012