Statul, bunul samaritean?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Potrivit celui mai recent studiu de specialitate realizat de Institutul National de Statistica, statul este cel mai generos angajator din Romania, salariile platite de acesta fiind cele mai mari din economie.

Cercetarea arata ca statul conduce in topul salariilor lunare in functie de forma de proprietate: angajatii companiilor cu actionariat majoritar de stat au remuneratii de circa 435 de euro brut (1.534 de lei) pe luna, mai mult decat cei care lucreaza in firme cu capital majoritar privat, care castiga lunar aproximativ 300 de euro brut (1.047 de lei).

Urmeaza in acest clasament companiile cu actionariat integral strain (297 de euro sau 1.044 de lei brut), actionariat integral de stat (269 de euro sau 946 de lei) si cele cu capital integral privat (213 euro sau 750 de lei).

Specialistii spun insa ca aceste cifre nu reflecta situatia reala din economie, deoarece angajatii de la stat primesc tot salariul pe cartea de munca, in timp ce firmele private incearca, de cele mai multe ori, sa isi plateasca salariatii prin alte metode, pentru a evita contributiile datorate bugetului de stat.

Din cauza contributiilor sociale foarte mari procentual si a bazei de calcul a acestora, neplafonata in cele mai multe cazuri, atat firmelor, cat si angajatilor le convine sa nu declare salariile si sa le mascheze sub alte forme de remunerare, in special contracte de prestari de servicii.

Pana in 2007, s-au folosit pentru acest lucru, in special, microintreprinderile, dar de anul acesta, din cauza prevederilor ce limiteaza folosirea microintreprinderilor pentru consultanta si management, apar tot mai mult persoanele fizice autorizate.

Unele date vehiculate de experti indica faptul ca, din cele aproximativ 200.000 de microintreprinderi cu un singur angajat, cel putin 50.000 sunt folosite pentru a plati salarii mari, fara a vira insa si contributiile datorate statului.

Chiar daca cele mai mari remuneratii sunt platite de stat doar in statistici, nu si in economia reala, anul trecut guvernul a fost unul dintre motoarele cresterii salariale.

Angajatii din administratia publica au fost in 2006 primii la majorari de salarii, cu un plus de 38% in euro. In invatamant si sanatate, salariile medii au crescut anul trecut cu peste 23%.

Toate aceste date ne indreptatesc sa tragem doua concluzii. Pe de o parte, este necesar ca, o data ce economia noastra se integreaza tot mai mult in cea europeana, sa fie adoptate acele decizii legislative menite sa scada mai rapid contributiile sociale pe care angajatorii trebuie sa le suporte cu forta de munca, astfel incat salariile reale platite in mediul privat sa "iasa la lumina".

Pe de alta parte, sectorul public trebuie organizat de asa natura incat cifra persoanelor angajate sa ramana in limitele eficientei si rezonabilitatii cerute de functionarea normala a sistemului. Poate se vor gasi totusi remedii pentru fenomene deja clasice cum sunt angajarea la stat pe alte criterii decat compententa sau "mulgerea" bugetelor institutiilor publice in interese private.

Asanarea sistemului public va trebui sa fie insotita de cresterea gradului de angajare pe piata muncii autohtone prin adoptarea de masuri stimulatorii in privinta numarului si calitatii locurilor de munca. In acest fel, se va putea diminua si presiunea fiscala aupra angajatorilor.

Specialistii spun insa ca aceste cifre nu reflecta situatia reala din economie, deoarece angajatii de la stat primesc tot salariul pe cartea de munca, in timp ce firmele private incearca, de cele mai multe ori, sa isi plateasca salariatii prin alte metode, pentru a evita contributiile daorate bugetului de stat.

"Este absurd sa credem ca cele mai mari salarii sunt la stat, situatia este inversa. Se stie insa ca in sectorul privat al economiei exista un apetit mult mai ridicat pentru sisteme alternative de remunerare a muncii dependente", afirma Gabriel Biris, avocat specializat in fiscalitate si partener la casa de avocatura Biris Goran.

Biris sustine ca, din cauza contributiilor sociale foarte mari procentual si a bazei de calcul a acestora neplafonate in cele mai multe cazuri, atat firmelor, cat si angajatilor le convine sa nu declare salariile si sa le mascheze sub alte forme de remunerare, in special contracte de prestari servicii.

"Pana in 2007 s-au folosit pentru acest lucru, in special, microintreprinderile, dar de anul acesta, din cauza prevederilor ce limiteaza folosirea microintreprinderilor pentru consultanta si management, incepem sa avem mai mult de a face cu persoane fizice autorizate", afirma el.

Biris sustine ca din cele aproximativ 200.000 de microintreprinderi cu un singur angajat, cel putin 50.000 sunt folosite pentru a plati salarii mari, fara a vira insa si contributiile datorate statului.

Chiar daca cele mai mari remuneratii sunt platite de stat doar in statistici, nu si in economia reala, anul trecut guvernul a fost unul dintre motoarele cresterii salariale.

Angajatii din administratia publica au fost in 2006 primii la majorari de salarii, cu un plus de 38% in euro. In invatamant si sanatate salariile medii au crescut anul trecut cu peste 23%.

Prof.univ.dr. Nicolae Voiculescu

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii

Data aparitiei: 07 August 2007
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Statul, bunul samaritean? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]