Salarizarea - Titlul IV - Codul muncii 2021 - Art. 159 - Art. 174

codul munciilegea 53salarizarecodul muncii actualizatcodul muncii 2021
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

CAPITOLUL I

Dispozitii generale


Art. 159. – (1) Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
(2) Pentru munca prestata in baza contractului individual de munca fiecare salariat are dreptul la un salariu exprimat in bani.
(3) La stabilirea si la acordarea salariului este interzisa orice discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala.

Art. 160. – Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.

Art. 161. – Salariile se platesc inaintea oricaror alte obligatii banesti ale angajatorilor.

Art. 162. – (1) Nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile.
(2) Salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
(3) Sistemul de salarizare a personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale se stabileste prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.

Art. 163. – (1) Salariul este confidential, angajatorul avand obligatia de a lua masurile necesare pentru asigurarea confidentialitatii.
(2) In scopul promovarii intereselor si apararii drepturilor salariatilor, confidentialitatea salariilor nu poate fi opusa sindicatelor sau, dupa caz, reprezentantilor salariatilor, in stricta legatura cu interesele acestora si in relatia lor directa cu angajatorul.

 

CAPITOLUL II
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata


Art. 164. – (1) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste prin hotarare a Guvernului, dupa consultarea sindicatelor si a patronatelor. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.

(1^1) Prin hotarare a Guvernului se poate stabili o majorare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1), diferentiat pe criteriile nivelului de studii si al vechimii in munca (Completat prin O.U.G. nr. 96/2018).

*) Incepand cu 1 ianuarie 2020, toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii se determina prin raportare la nivelul de 2.230 lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
(1^2) Toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii prin raportare la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se determina utilizand nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. (1) (Completat prin O.U.G. nr. 96/2018).
 
(2) Angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara.
(3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.
(4) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este adus la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului.

Art. 165. – Pentru salariatii carora angajatorul, conform contractului colectiv sau individual de munca, le asigura hrana, cazare sau alte facilitati, suma in bani cuvenita pentru munca prestata nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara prevazut de lege.
 

CAPITOLUL III
Plata salariului


Art. 166. - (1) Salariul se plateste in bani cel putin odata pe luna, la data stabilita in contractul individual de munca, in contractul colectiv de munca aplicabil sau in regulamentul intern, dupa caz.
(2) Plata salariului se poate efectua prin virament intr-un cont bancar.
(3) Plata in natura a unei parti din salariu, in conditiile stabilite la art. 165, este posibila numai daca este prevazuta expres in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca.
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

Art. 167. – (1) Salariul se plateste direct titularului sau persoanei imputernicite de acesta.
(2) In caz de deces al salariatului, drepturile salariale datorate pana la data decesului sunt platite, in ordine, sotului supravietuitor, copiilor majori ai defunctului sau parintilor acestuia. Daca nu exista niciuna dintre aceste categorii de persoane, drepturile salariale sunt platite altor mostenitori, in conditiile dreptului comun.

Art. 168. – (1) Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin orice alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul indreptatit.
(2) Statele de plata, precum si celelalte documente justificative se pastreaza si se arhiveaza de catre angajator in aceleasi conditii si termene ca in cazul actelor contabile, conform legii.
Art. 169. – (1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.

Art. 170. – Acceptarea fara rezerve a unei parti din drepturile salariale sau semnarea actelor de plata in astfel de situatii nu poate avea semnificatia unei renuntari din partea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin in integralitatea lor, potrivit dispozitiilor legale sau contractuale.

Art. 171. – (1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescriptie prevazut la alin. (1) este intrerupt in cazul in care intervine o recunoastere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivand din plata salariului.
 

CAPITOLUL IV
Fondul de garantare pentru plata creantelor salarialeArt. 172. – Constituirea si utilizarea fondului de garantare pentru plata creantelor salariale se vor reglementa prin lege speciala.
 

CAPITOLUL V
Protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteiaArt. 173. – (1) Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.

Art. 174. – Cedentul si cesionarul au obligatia de a informa si de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor cu privire la implicatiile juridice, economice si sociale asupra salariatilor, decurgand din transferul dreptului de proprietate.

 
 
 

Codul muncii comentat - biblioraft cu peste 700 de pagini cu SOLUTII pentru toate problemele dvs. de personal; actualizat permanent; consultanta de specialitate gratuita: Consilier - Codul muncii

 

Folosind linkul urmator gasiti varianta Codul muncii actualizat zilnic

 

Detaliere pe capitole a Codul Muncii

Codul muncii - TITLUL I - Dispozitii generale - Art. 1 - Art. 9

Codul muncii - Titlul II - Contractul individual de munca - Art. 10 - Art. 110

Codul muncii - TITLUL III - Timpul de munca si timpul de odihna - Art. 111 - Art. 158

Codul muncii - TITLUL IV - Salarizarea - Art. 159 - Art. 174

Codul muncii - TITLUL V - Sanatatea si securitatea in munca - Art. 175 - Art. 191

Codul muncii - TITLUL VI - Formarea profesionala - Art. 192 - Art. 210

Codul muncii - TITLUL VII - Dialogul social - Art. 211 - Art. 228

Codul muncii - TITLUL VIII - Contractele colective de munca - Art. 229 - Art. 230

Codul muncii - TITLUL IX - Conflictele de munca - Art. 231 - Art. 236

Codul muncii - TITLUL X - Inspectia Muncii - Art. 237 - Art. 240

Codul muncii - TITLUL XI - Raspunderea juridica - Art. 241 - Art. 265

Codul muncii - TITLUL XII - Jurisdictia muncii - Art. 266 - Art. 275

Codul muncii - TITLUL XIII - Dispozitii tranzitorii si finale - Art. 276 - Art. 281

 

Codul muncii comentat - biblioraft cu peste 700 de pagini cu SOLUTII pentru toate problemele dvs. de personal; actualizat permanent; consultanta de specialitate gratuita: Consilier - Codul muncii

 

de LegislatiaMuncii.ro


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul munciilegea 53salarizarecodul muncii actualizatcodul muncii 2021

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 11 Ianuarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Salarizarea - Titlul IV - Codul muncii 2021 - Art. 159 - Art. 174 Nota: 3.64 din 5 - 25 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (4)


vulturel
09-Feb-2019
salut ,am si eu o intrebare ,dupa un an de munca patronul sau directorul este obligat sati mareasca salariu ,daca in intreprindere sint 50 de angajati ,si te cheama simbata si duminica la munca ,spunind ca nu are bani de marire de salariu ,dar te obliga sa vi lamunca simbata si duminica

salut ,am si eu o intrebare ,dupa un an de munca patronul sau directorul este obligat sati mareasca salariu ,daca in intreprindere sint 50 de angajati ,si te cheama simbata si duminica la munca ,spunind ca nu are bani de marire de salariu ,dar te obliga sa vi lamunca simbata si duminica

12-Nov-2012
buna ziua ma numesc petruta am lucrat in tr un salon cosmetician si nu am primit salariu 3 luni , am pus demisia am vrut sa scriu motivulneplata salariului mi a promis ca im da banii, sa nu scriu asa ceva, nu am semnat stat de plata ce e de facut?

buna ziua ma numesc petruta am lucrat in tr un salon cosmetician si nu am primit salariu 3 luni , am pus demisia am vrut sa scriu motivulneplata salariului mi a promis ca im da banii, sa nu scriu asa ceva, nu am semnat stat de plata ce e de facut?

05-Nov-2012
Buna ! Sunt gestionar la o societate de 10 ani. Am incadrare 858. In 2009 am terminat Facultatea de Stiinte Economice. Intrebarea mea este: Am dreptul la o marire de salariu stiind ce functie am ? Multumesc.

Buna ! Sunt gestionar la o societate de 10 ani. Am incadrare 858. In 2009 am terminat Facultatea de Stiinte Economice. Intrebarea mea este: Am dreptul la o marire de salariu stiind ce functie am ? Multumesc.

26-Sep-2012
as dori sa cunosc un aspect pe care legea salarizarii conform art.160 nu l-a nuantat indeajuns.deci plate salariului se face "cel putin" o data pe luna.este ok dar legea nu stabileste de exemplu daca se ia salariu avans/lichidare care sunt procentele pt fiecare in parte de exemplu in tarile civilizate chestia asta este foarte dine definita: plata la zi, plata la saptamana, plata la 2 saptamani, plata pe luna, plata la task/proiect. deci ce stiu eu este ca plata la 2 saptamania afara este 18xsalariul tarifar ora- scazand toate cheltuielile privind impozitul etc. cat de legal este de exemplu ca un agent economic sa plateasca avans/lichidare 30%/70% cand in tari civilizate cota este cu totul alta. va rog sa ma lamuriti si pe mine in privinta asta si daca se poate sa imi sugerati si mie unde pot gasi informatii privind acest aspect in legislatia comunitatii europene daca se poate sa imi sugerati vreun site/blog etc. va multumesc.

as dori sa cunosc un aspect pe care legea salarizarii conform art.160 nu l-a nuantat indeajuns.deci plate salariului se face "cel putin" o data pe luna.este ok dar legea nu stabileste de exemplu daca se ia salariu avans/lichidare care sunt procentele pt fiecare in parte de exemplu in tarile civilizate chestia asta este foarte dine definita: plata la zi, plata la saptamana, plata la 2 saptamani, plata pe luna, plata la task/proiect. deci ce stiu eu este ca plata la 2 saptamania afara este 18xsalariul tarifar ora- scazand toate cheltuielile privind impozitul etc. cat de legal este de exemplu ca un agent economic sa plateasca avans/lichidare 30%/70% cand in tari civilizate cota este cu totul alta. va rog sa ma lamuriti si pe mine in privinta asta si daca se poate sa imi sugerati si mie unde pot gasi informatii privind acest aspect in legislatia comunitatii europene daca se poate sa imi sugerati vreun site/blog etc. va multumesc.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Zilele libere pentru vaccinare. Conditii de acordareIntrebare: Avand in vedere promulgarea Legii privind acordarea unei zile libere platite pentru fiecare doza de vaccin efectuata publicata in MO din 23.07.2021, va rog sa ma ajutati cu o opinie asupra aplicarii retroactive. Legea nu distinge daca angajatii deja vaccinati inainte de data intrarii in vigoare a prezentului act normativ au sau nu dreptul la zile libere platite, desi intentia legiuitorului este clar in directia incurajarii cresterii ratei de vaccinare. Ma intereseaza sa stiu daca pot beneficia...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Functie de conducere. Termenul de preaviz la demisieIntrebare: Am un angajat in functia de Brand manager, COR 243207. Nu are persoane in subordine, dar are practic functie de conducere. Care este perioada de preaviz in cazul demisiei pentru aceasta functie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]