Libere legale 2023. Cate zile libere mai avem anul acesta?

zile libere 2023sarbatori legale 2023calendar 2023 zile libere
Libere legale 2023. Cate zile libere mai avem anul acesta?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfarsitul anului se apropie cu pasi repezi, asa ca majoritatea salariatilor romani doresc sa stie cand este urmatoarea vacanta, in special ca aceasta se poate lega de zilele libere legale. In cele ce urmeaza, va invitam sa parcurgeti acest articol, care va va raspunde mai multor intrebari legate de acele zile libere platite oferite salariatilor.
 
Din pacate, in 2023 mai exista doar 4 zile libere platite de acest gen, dar la finalul lunii noiembrie ne asteapta o reala minivacanta. 

Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
 

Zilele de sarbatoare legala: daca liberele pica in weekend vor fi acordate in urmatoarele zile!

 
Un proiect de lege ar putea schimba situatia in ceea ce priveste zilele de sarbatoare legala. Evident ca ne referim la acele zile libere legale de care pot beneficia salariatii, conform Codului Muncii.
 
Dupa cum bine stim, exista multe situatii in care aceste zile libere pica sambata sau duminica, motiv pentru care salariatii romani nu se pot bucura de aceste sarbatori legale. Aceasta situatie s-a petrecut si cu zilele libere legale in 2022.
 
Cu alte cuvinte, un proiect de lege realizat de 26 deputati PNL si doi deputati PSD ar putea schimba situatia:
 
"Acordarea zilelor libere se face de catre angajator. In situatia in care zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza se suprapun peste zilele de repaus saptamanal, de regula sambata si duminica, zilele libere se acorda in zilele care succeda celor de repaus saptamanal", prevede proiectul...mai multe despre zile libere care pica in weekend aici >>> 

 

Zile libere 2023


 
Dar, inainte de toate, va prezentam zilele libere legale din anul 2023. Va reamintim ca aceste zile libere sunt reglementate de Codul Muncii, prin art.139, care precizeaza si ca in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii aceste prevederi NU sunt valabile.

Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii aici >>> 
 
Urmatorul articol din Codul Muncii reglementeaza in mod clar aceste situatii, asa ca  salariatilor care lucreaza in locurile mentionate mai sus, li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
 
Daca din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 

Calendar 2023: cate zile libere avem?

 
1 ianuarie duminica Anul Nou
2 ianuarie luni Anul Nou
24 ianuarie marti Ziua Unirii Principatelor Romane
14 aprilie vineri Vinerea Mare
16 aprilie duminica Pastele
17 aprilie luni Pastele
1 mai luni Ziua Muncii
1 iunie joi Ziua Copilului
4 iunie duminica Rusalii
5 iunie luni Rusalii
15 august marti Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie joi Sfantul Andrei
1 decembrie vineri Ziua Nationala a Romaniei
25 decembrie luni Craciunul 
26 decembrie marti Craciunul
 
 
Va informam ca din cele 15 sarbatori legale din 2023, 3 pica in weekend, iar 12 in timpul saptamanii. 
 

Sunt aceste sarbatori legale platite?
 

Desigur, aceste zile libere legale se platesc integral, avand in vedere ca sunt sarbatori legale prevazute de statul roman.
 
Va reamintim ca la art. 152 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca ”In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna”, iar ”Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern”.
 
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
 
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii aici >>> 
 
 
Observam ca prin aceasta reglementare, Codul muncii prevede posibilitatea ca angajatorii sa stabileasca si alte zile libere platite pentru salariati, lasand la latitudinea acestora sa stabileasca in ce cazuri si in ce conditii se acorda. Astfel, legislatia muncii nu prevede termene sau procedura de acordare a acestui drept, angajatorul fiind cel care trebuie sa reglementeze intern aceste aspecte (prin CCM, prin Regulamentul intern sau printr-o procedura interna).
 
Astfel, in sectorul privat zilele libere platite sunt stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern, iar modalitatea de acordare trebuie stabilita tot prin aceste documente, indiferent de obiectul de activitate si programul de lucru.
 
 

Zile libere de la stat - Romania are printre cele mai putine sarbatori legale!

 
 
Angajatii romani au cele mai putine zile libere din Uniunea Europeana - 15 zile, "fata de spanioli care se bucura de 37 de zile libere de la stat, iar elvetienii de 28, la fel si britanicii, olandezii, germanii si portughezii".
 
"Aceasta reglementare poate fi interpretata si ca o incercare de aliniere la situatiile similare ale salariatilor din UE, fara a mai fi nevoie a se declara si alte zile ca fiind nelucratoare, iar de zilele deja existente, stabilite ca nelucratoare, angajatii romani sa poata beneficia in mod efectiv. (...) Raportat la dispozitiile principiilor fundamentale ale dreptului muncii, egalitatea de tratament, libertatea muncii, precum si la drepturile salariatilor, propunerea legislativa nu intra in contradictie cu prevederile acestora si nu prezinta nicio alta inadvertenta juridica fala de alte prevederi ale Codului muncii", au mai specificat deputatii care au propus ca zilele libere care pica in weekend sa fie acordate ulterior, in timpul saptamanii. 
 
 

Zile libere pentru situatii speciale sau evenimente deosebite

 
Salariatii nu vor veni la munca din pricina unor evenimente deosebite in familie sau alte situatii speciale, conform legislatiei in vigoare.
 
Asa cum am precizat si mai sus, art. 152 din Legea nr. 53/2003 Codul muncii reglementeaza aceste momente, tocmai pentru ca angajatorii si salariatii sa aiba un punct de reper despre cum se va proceda in astfel de momente.
 
Asadar, se prevede ca in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna. Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
 
Iata care sunt acestea:
 
casatoria salariatului – 5 zile;
casatoria unui copil al salariatului – 2 zile;
nasterea unui copil – 5 zile + 10 zile daca tatal copilului a urmat un curs de puericultura;
decesul sotului/sotiei, copilului, parintilor, socrilor – 3 zile;
decesul bunicilor, fratilor, surorilor – 1 zi;
donatorii de sange – 1 zi;
schimbarea locului de munca in cadrul aceleiasi companii, cu mutarea domiciliului in alta localitate – 5 zile;
30 de zile concediu fara plata pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior.
 

Zile libere pentru bugetari

 
Precizam si ca pentru salariatii din sistemul bugetar, evenimentele familiale deosebite si numarul de zile libere acordate sunt stabilite prin HG nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare.
 
In acest act normativ, la art. 24 (1) se prevad urmatoarele evenimente pentru care se acorda zile libere platite: casatoria salariatului - 5 zile; nasterea sau casatoria unui copil - 3 zile; decesul sotului sau al unei rude de pana la gradul II a salariatului - 3 zile.
 
Prin urmare, in sistemul bugetar, se acorda zile libere platite doar in cazul decesului unei rude de pana la gradul II a salariatului, or partenerul de viata al mamei salariatului nu este ruda cu salariatul (art. 405 din Codul civil defineste ce inseamna rudenia)...mai multe despre zilele libere in sistemul bugetar aici >>>
 

Zilele libere platite si concediul de odihna

 
Va reamintim ca potrivit art. 148 din Codul muncii, efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului pentru programarile individuale.
 
Potrivit art. 146 coroborat cu art. 145 alin. (2) din Codul muncii, concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
 
Desi nu este reglementata posibilitatea ca salariatul sa efectueze in avans concediul de odihna, pentru o programare individuala angajatorul se poate consulta cu salariatul iar pentru programarile colective se va consulta cu sindicatul/reprezentantii salariatilor si poate acorda in avans concediul de odihna cu conditia respectarii dispozitiilor art. 148 alin. (5) din Codul muncii.
 
Astfel, in cazul in care programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.
 
Totodata, conform art. 122 alin. (3) din Codul muncii, in perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
 
Astfel, prevederea legala in baza careia este posibila acordarea orelor libere in avans si ulterior prestarea orelor suplimentare este cuprinsa in art. 122 alin. (3) din Codul muncii. Din aceasta prevedere legala rezulta ca, daca angajatorul acorda zile libere in avans, in urmatoarele 12 luni salariatul are obligatia sa efectueze ore suplimentare in contul zilelor libere primite.
 
Orele suplimentare efectuate in perioada de 12 luni se vor compensa cu orele libere acordate in avans.
Astfel, salariatul poate beneficia de zile libere platita in decembrie cu conditia sa recupereze orele libere platite in urmatoarele 12 luni prin efectuarea de ore suplimentare.
 
 

Munca in ture in zilele de sarbatoare legala

 
 
Cu privire la munca prestata in zilele de sarbatoare legala, regula stabilita prin art. 139 alin. (1) din Codul muncii, republicat, este ca in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza.
 
Exceptiile de la regula sunt prevazute in art. 140 si 141 din acelasi act normativ.
 
Astfel, nu se acorda zile libere in zilele de sarbatoare legala in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.
 
Salariatilor care lucreaza in unitatile sanitare si in cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, precum si la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din Codul muncii).

Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii aici >>> 
 
In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (art. 142 alin. (2) din Codul muncii).
 
Astfel, in cazul in care nu se acorda zi libera in ziua de sarbatoare legala intrucat activitatea nu a putut fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, salariatului trebuie sa i se asigure compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite).
 
Daca, din motive justificate, nu se acorda timp liber, salariatul beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala de salariul corespunzator si un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.
 
Asadar, daca pentru zilele de sarbatoare legala, nu se acorda timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile (ore libere platite) atunci aceste zile sunt platite corespunzator la care se mai adauga si un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in zi de sarbatoare legala.
 
Astfel, pentru cele 16 ore lucrate in zile de sarbatoare lagala salariatul beneficiaza de:
 
Varianta I
 
a) plata orelor prestate cu 100% din salariu;
b) doua zile libere platite;
 
Varianta a II-a
 
a) plata orelor prestate cu 100% din salariu;
b) sporul de 100% pentru cele doua zile de sarbatoare legala in care salariatul a lucrat.
 
In concluzie, pentru munca preatata in zilele de sarbatoare legala salariatul fie primeste banii pe zilele lucrate si alte doua zile libere, fie cele doua zile sunt platite cu 200%.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
zile libere 2023sarbatori legale 2023calendar 2023 zile libere

Data aparitiei: 11 Septembrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Libere legale 2023. Cate zile libere mai avem anul acesta? Nota: 4.79 din 5 - 12 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]