Prelungirea contractului de munca dupa pensionare. Ce trebuie sa stie angajatorii

prelungire cim peste 65 aniLegea nr. 93/2019pensie femei 65 de ani
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte ca prin art. IV pct. 21 din O.U.G. nr. 96/2018, astfel cum a fost modificata prin art. unic pct. 2 din Legea nr. 93/2019, publicata in Monitorul Oficial nr. 354 din 8 mai 2019, a fost introdus alin. (4) in cuprinsul art. 56 din Codul muncii.

Potrivit acestuia, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.

Partea buna a acestei modificari legislative este aceea ca a eliminat posibilitatea ca angajatorul sa fie sanctionat contraventional pentru munca nedeclarata, pentru simplu motiv ca a mentinut in activitate un angajat, desi acesta indeplinise deja conditiile de pensionare. Daca ambele parti - angajator si salariat - doresc continuarea activitatii, atunci nu mai este necesara incheierea unui nou contract de munca. Cel initial va ramane in fiinta inca trei ani, dependent de acordul partilor, putand fi prelungit an de an.

De observat ca, spre deosebire de cazul femeii care opteaza pentru mentinerea in activitate pana la 65 de ani (in conditiile art. 56 lit. c) din Codul muncii), de aceasta data angajatorul nu are obligatia de a accepta cererea salariatului. El o poate respinge, si atunci contractul inceteaza de drept la data implinirii varstei standard de pensionare, respectiv la un an sau doi dupa aceea.

Daca dupa finele celor trei ani de prelungire partile doresc sa continue raportul de munca, va trebui incheiat un nou contract.
Mentinerea in activitate peste varsta standard de pensionare este posibila si in cazul salariatilor si in cazul salariatelor, deopotriva. Textul legal nu face distinctie intre acestia. Cu toate, el actioneaza diferit pentru cele doua sexe.

Astfel, momentul din care incepe sa curga termenul de 3 ani este cel al varstei standard de pensionare. In cazul barbatilor, acesta este de 65 de ani; deci ei vor putea fi mentinuti in activitate pana la 68 de ani. Femeile insa, chiar daca au optat pentru ramanerea in activitate pana la varsta de 65 de ani, nu si-au modificat prin aceasta varsta standard de pensionare. Deci ele nu vor putea fi mentinute pana la 68 de ani, ci doar timp de maximum trei ani de la implinirea propriei varste standard de pensionare.

De exemplu, varsta standard de pensionare in cazul femeilor, in intervalul mai - iunie 2019 este de 61 de ani si o luna. Aceasta inseamna ca o femeie va putea fi mentinuta in activitate pe baza cererii intocmite in baza art. 56 alin. (4) pana la varsta de 64 de ani si o luna.

Ca urmare, nu exista un interes practic pentru femei sa se prevaleze de dispozitiile acestui text. Aceasta deoarece:
- oricum art. 56 alin. (4) le va permite continuarea activitatii pana la implinirea unei varste mai reduse de cea de 65 de ani, la care au dreptul daca opteaza pentru ramanerea in activitate, potrivit art. 56 lit. c) din Codul muncii;
- cererea depusa in temeiul art. 56 alin. (4) depinde de acordul angajatorului, in timp ce optiunea de continuare a activitatii pana la varsta de 65 de ani, formulata potrivit art. 56 lit. c) este obligatorie pentru angajator.  

 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
prelungire cim peste 65 aniLegea nr. 93/2019pensie femei 65 de ani

Data aparitiei: 16 Mai 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Prelungirea contractului de munca dupa pensionare. Ce trebuie sa stie angajatorii Nota: 3.69 din 5 - 45 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Obligatie emitere adeverinta venit noua lege a pensiilorIntrebare: In ce conditii firma este obligata sa elibereze adeverinte cu tote veniturile din 1957-2001 conform noii L360/2023. Firma este din 1957, detinem arhiva, din statele vechi si mai apoi fluturasi se poate deduce baza de calul a pensiei care difera de la o perioada la alta, totodata, nu sunt incluse toate veniturile la calulul CAS-lui si pensia suplimentara L80/1992.Legea intra in vigoare din septembrie, suntem obligati sa eliberam pana atunci aceste adeverinte?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa de post pentruDirector vanzariIntrebare: Va rog frumos sa ne trimit fisa post pentru urmatorul cod cor: 112018 - director vanzari.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]