Un manager HR a uitat sa opereze incetarea activitatii CIM a unui salariat in REVISAL, timp de mai multi ani. Cum se va proceda?

incetare cim revisalincetare activitate cimrevisal incetare cim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va readucem aminte ca anumite modificari recente introduse de HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL) a adus anumite schimbari, in ceea ce priveste registrul.

De exemplu, trebuie inregistrate in ReviSal absentele nemotivate, in termen de maxim 3 zile. Aceasta genereaza grave probleme in practica, deoarece adesea angajatorul nu are cum sa cunoasca daca absentele sunt nemotivate, fara o cercetare prealabila. Analiza problemei si posibilele solutii pot fi gasite in Consilier - Codul Muncii >>>

De asemenea, au aparut noi reglementari privind locurile de munca in conditii speciale si reevaluarea acestora. A fost adoptata o noua procedura a evaluarii tehnice a locurilor de munca unde exista factori de risc pentru sanatatea lucratorilor;


Dar ce se petrece cand cineva a uitat sa opereze o incheiere a activitatii CIM in Revisal?

"Un absolvent al unei scoli postliceale merge sa se angajeze la o firma. Respectiva societate doreste sa-l angajeze, dar trecand absolventul prin agentia de somaj ca sa beneficieze de OUG 60 din 05.07.2018. La agentia de somaj se descopera ca absolventul a lucrat in perioada 2009-2011 la o multinationala, iar la data incetarii CIM la acea multinationala (01.07.2011), nu i s-a facut incetarea activitatii in Revisal, deci practic apare ca si salariat in continuare, desi i s-a dat o copie de Decizie de incetare si o copie a fisei de lichidare. Cine trebuie sa faca corectura in Revisal? Multinationala? ITM judetean? Si mai ales cum trebuie facuta o asemenea corectura dupa atatia ani? De la cine ia salariatul adeverinta cu data incetarii activitatii, un exemplar din ReviSal corectat ca sa poata merge la somaj si sa inceapa formele de angajare?"



Raspunsul specialistilor de la PortalCodulMuncii.ro:


Inregistrarile in REVISAL se fac de catre angajatori si nu de catre Inspectoratul teritorial de munca. Astfel se prevedea in HG 500/2011 in vigoare la data de 01 07 2011. De asemenea, HG 905/2011 in vigoare la acest moment, prevede obligatia angajatorilor de a inregistra incetarea CIM in Registrul general de evidenta a salariatilor.


Conform art. 7 alin. (6) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Alin. (8) al aceluiasi articol stabileste ca, in situatia in care angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera un extras din registru, astfel cum este prevazut la alin. (6), salariatul/fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca eliberarea unui extras din registru din care sa rezulte activitatea desfasurata la acesta, in calitate de salariat. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

In acest context, inspectoratul teritorial de munca are obligatia de a elibera extrasul din registru doar daca fostul angajator se afla in imposibilitate.


Sursa: PortalCodulMuncii



NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incetare cim revisalincetare activitate cimrevisal incetare cim

Data aparitiei: 05 Decembrie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Un manager HR a uitat sa opereze incetarea activitatii CIM a unui salariat in REVISAL, timp de mai multi ani. Cum se va proceda? Nota: 3.57 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]