Poprirea. Luam in considerare si prima de vacanta?

poprirepoprire pe salariupoprire bonuspoprire prima
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Discutam despre situatia unui angajat care are poprire pe data de 13, din salariu. Societatea acorda prima de vacanta o data pe an, la efectuarea concediului de odihna.

Vrem sa stim daca aceasta suma trebuie luata in calcul la stabilirea sumei care se retine din salariu, fiind vorba despre o suma care se acorda o singura data pe an.

Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns competent:

Potrivit art. 728 alin. (4) din Codul de procedura civila, ajutoarele pentru incapacitate temporara de munca, compensatia acordata salariatilor in cazul desfacerii contractului individual de munca pe baza oricaror dispozitii legale, precum si sumele cuvenite somerilor, conform legii, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale, daca legea nu dispune altfel.

Alin. (7) al aceluiasi articol stabileste ca alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii.


Cum sa castigati acum, in 2014, orice litigiu intentat de angajatii dvs. nemultumiti pentru poprirea pe salariu>>>

In concluzie, indemnizatia de incapacitate temporara de munca, platile compensatorii acordate salariatilor in caz de desfacere CIM pe baza oricaror dispozitii legale, nu pot fi urmarite decat pentru sume datorate cu titlu de obligatie de intretinere si despagubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vatamari corporale si numai in limita a jumatate din cuantumul acestora.

Iata drepturile care nu pot fi urmarite pentru niciun fel de datorii:

- indemnizatia pentru îngrijirea copilului bolnav în varsta de pana la 7 ani sau pana la împlinirea varstei de 18 ani în cazul copilului cu handicap pentru afectiuni intercurente;
- diurna;
- indemnizatia de maternitate;
- ajutorul acordat în caz de deces.

Iata si sumele care nu sunt supuse executarii silite prin poprire:

- sumele care sunt destinate unei afectatiuni speciale prevazute de lege si asupra carora debitorul este lipsit de dreptul de dispozitie;
- sumele reprezentand credite nerambursabile ori finantari primite de la institutii sau organizatii nationale si internationale pentru derularea unor programe ori proiecte;
- sumele aferente platii drepturilor salariale viitoare, pe o perioada de 3 luni de la data infiintarii popririi. Atunci cand asupra aceluiasi cont sunt înfiintate mai multe popriri, termenul de 3 luni in care se pot efectua plati aferente drepturilor salariale viitoare se calculeaza o singura data de la momentul infiintarii primei popriri.

Asadar, prima acordata salariatului reprezinta venit din munca si apreciem ca ea va fi supusa poprivii pentru ca nu se regaseste printre veniturile excluse de la executarea silita prin poprire sau printre veniturile supuse executarii silite doar in anumite situatii.

Raspuns oferit de specialistii  PortalCodulMuncii.ro


Cum sa castigati acum, in 2014, orice litigiu intentat de angajatii dvs. nemultumiti pentru poprirea pe salariu>>>


NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
poprirepoprire pe salariupoprire bonuspoprire prima

Data aparitiei: 05 Februarie 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Poprirea. Luam in considerare si prima de vacanta? Nota: 3.8 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


ARTICOLE SIMILARE

Poprirea. Luam in considerare si prima de vacanta?

Mai multe articole despre poprire bonus
Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]